Αστυνομία: "Ο ποινικός φάκελος του τροχαίου δεν απωλέσθηκε αλλά καταστράφηκε"

  Ο ποινικός φάκελος του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 9.10.2007 στη Λευκωσία δεν απωλέσθηκε αλλά καταστράφηκε σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις που ισχύουν για αυτού τους είδους των φακέλων, διευκρινίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας σχετική είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ.  

Εξαφανίστηκε αστυνομικός φάκελος με τα ευρήματα τροχαίου
 
Ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι ο ποινικός φάκελος ενός τροχαίου δυστυχήματος καταστρέφεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκε το τροχαίο και δέκα χρόνια όταν πρόκειται για θανατηφόρα δυστυχήματα.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ένας φάκελος δεν καταστρέφεται μετά το πέρας του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος μόνο όταν εκκρεμούν πολιτικές αγωγές για σκοπούς αποζημιώσεων και εφόσον υποβληθεί γραπτώς προς την Αστυνομία σχετικό αίτημα από κάποιο δικηγόρο που εμπλέκεται σε μια τέτοια υπόθεση. «Κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση», ξεκαθάρισε.

«Σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις, οι φάκελοι υποθέσεων που αφορούν τροχαία δυστυχήματα καταστρέφονται όταν περάσουν πέντε χρόνια από το χρόνο που γίνεται το δυστύχημα, εκτός κι αν υπάρξει προηγουμένως επιστολή, δηλαδή από ενδιαφερόμενους δικηγόρους ότι εκκρεμούν πολιτικές αγωγές για σκοπούς αποζημιώσεων» ανέφερε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στην πολιτική αγωγή ενώπιον του δικαστηρίου, «δεν υπήρχε επιστολή-ενημέρωση από τους ενδιαφερομένους δικηγόρους για να κρατηθεί/φυλαχτεί ο φάκελος και ουσιαστικά τηρήθηκαν οι αστυνομικές διατάξεις και ο συγκεκριμένος φάκελος είχε καταστραφεί, λόγω του ότι το δυστύχημα είχε σημειωθεί το 2007 και είχαν περάσει σίγουρα τα πέντε χρόνια».

«Ως εκ τούτου, ο φάκελος δεν έχει απωλεσθεί με την έννοια ότι αγνοείται, αλλά τηρήθηκαν οι αστυνομικές διατάξεις όπως προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε.
 
Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που εκδίκασε την εν λόγω αγωγή, η μαρτυρία που έδωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Αστυφύλακας που διερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο «σε πολλά σημεία παρουσίαζε κενά που οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι ο ποινικός φάκελος ο οποίος σχηματίστηκε έχει απωλεσθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φρεσκάρει τη μνήμη του. Συνεπώς η βοήθεια του προς το Δικαστήριο ήταν περιορισμένη», όπως αναφέρεται.

Σε κάποιο άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι ο εν λόγω Αστυφύλακας είχε ασχοληθεί με τη διερεύνηση του ατυχήματος που αφορά η παρούσα αγωγή και ετοίμασε ποινικό φάκελο «ο οποίος έχει καταστραφεί», ενώ αλλού γίνεται αναφορά ότι «δυστυχώς όμως ο φάκελος έχει απωλεσθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ο ποινικός φάκελος του τροχαίου είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης από το Ποινικό Δικαστήριο το οποίο είχε προηγηθεί και όπου, σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η οδηγός του αυτοκινήτου παραδέχτηκε ενοχή σε κάποιο αδίκημα (χωρίς να αναφέρει σε ποιο) και της επιβλήθηκε ποινή προστίμου και βαθμοί ποινής. Σε ερώτηση αν παραδέχτηκε την ευθύνη του δυστυχήματος στο Ποινικό Δικαστήριο, η ίδια απάντησε καταφατικά.

Η οδηγός του αυτοκινήτου είχε προσαχθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της οδήγησης χωρίς τη δέουσα προσοχή και φροντίδα, και της παραβίασης σήματος τροχαίας και συγκεκριμένα της παραβίασης της άσπρης συνεχόμενης γραμμής ευρισκόμενη κατά μήκος του μέσου της Λεωφόρου Τσερίου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο ωστόσο στην απόφαση του έκρινε ότι κάτω από τα δεδομένα της παρούσας περίπτωσης δεν ενήργησε αμελώς και η συμπεριφορά της στον δρόμο δεν ήταν αντίθετη με αυτή ενός σώφρονα και λογικού οδηγού. «Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι δεν αποδίδω καθόλου σημασία στο γεγονός ότι η εναγόμενη παραδέχτηκε ποινική κατηγορία αμελούς οδήγησης που της προσάφθηκε σε σχέση με το επίδικο ατύχημα. Και τούτο επειδή καθώς έχει νομολογηθεί (βλ. Πουρίκκος v. Βασιλείου(1993) 1 Α.Α.Δ. 256) σε αστική δίκη, η αποδεικτική σημασία της παραδοχής ενοχής στην ποινική υπόθεση θα πρέπει να αποτιμηθεί σε συνάρτηση προς τα γεγονότα που θεωρήθηκαν ότι στοιχειοθετούν το αδίκημα», αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση.

Ο δικαστής της υπόθεσης έκρινε ότι η οδηγός του αυτοκινήτου ουδεμία ευθύνη φέρει για την πρόκληση του επίδικου δυστυχήματος, απορρίπτοντας την αγωγή που είχε καταχωριστεί εναντίον της.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση