Ενεργειακοί υαλοπίνακες: Όπως τα τζάμια; Όχι ακριβώς..

Με το 30% της ενέργειας να δραπετεύει από τα ανοίγματα στα τζάμια και τον καυτό ήλιο της Κύπρο να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για σωστό κλιματισμό του χώρου μας, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες αποτελούν μια καλή επιλογή.  

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από τη θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες βοηθούν να «κρατάμε» τη θερμότητα του σπιτιού μας το χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω. Τι είναι όμως οι «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και ποια η διαφορά τους από τα τζάμια που έχουμε στο σπίτι μας; 

Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Σταθμό στην θερμομονωτική απόδοση των υαλοπινάκων αποτέλεσε η εφεύρεση των «διπλών» υαλοπινάκων η οποία άρχισε να διαδίδεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πρόκειται για δύο τζάμια κολλημένα μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «υαλοθάλαμο». Σε Κύπρο και Ελλάδα η χρήση τους ξεκίνησε στις αρχές του ’90. Η επίδοση των «διπλών» εκείνων υαλοπινάκων σε όρους θερμομόνωσης, συγκρινόμενη με την επίδοση των μέχρι τότε τοποθετούμενων μονών υαλοπινάκων, ήταν βελτιωμένη κατά 200%. 

Από την ίδια περίπου εποχή, οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων άρχισαν να διαθέτουν στην αγορά τους υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή Low-E), με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες παρεμπόδισης μεταφοράς της θερμότητας από την μία πλευρά τους στην άλλη. Επρόκειτο για την 1η γενιά Ενεργειακών Υαλοπινάκων ή Υαλοπινάκων Low-E. Με την χρήση Ενεργειακών Υαλοπινάκων στην κατασκευή των διπλών υαλοστασίων, επήλθε θεαματική βελτίωση των θερμομονωτικών επιδόσεών τους. 

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (γι’ αυτό αποκαλούνται υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E), οι Ενεργειακοί Υαλοπίνακες μας βοηθούν να «κρατούμε» την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια
(για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα).

«Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» τεσσάρων εποχών 
Η βασική ιδιότητα των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον δεν εκτίθενται στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία. 
Όταν όμως εκτεθούν στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία, τότε η φωτεινή ηλιακή ενέργεια διαπερνά ανεμπόδιστη τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, δημιουργώντας συνθήκες δυσφορίας (θερμοκηπίου) και κατ’ επέκταση ανάγκες περισσότερου κλιματισμού.

Σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες στις οποίες η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να είναι ευχάριστη ή να μην ενοχλεί, οι νότιες χώρες υποφέρουν από αυτήν, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να κλιματίσουμε έναν χώρο το καλοκαίρι, αν μπαίνει μέσα ο ήλιος από τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τα υαλοπετάσματα.
Την λύση δίνει μια νέα κατηγορία ενεργειακών τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Πρόκειται για την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control) οι οποίοι είναι γνωστοί ως Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών καθώς λειτουργούν και όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια. 

Εξοικονόμηση με «ενεργειακά τζάμια»
Κάθε στοιχείο ενός κτιρίου έχει την δική του συμβολή στην απώλεια θερμότητας. Θερμότητα διαφεύγει από παντού (από τους τοίχους, την οροφή, το δάπεδο, τα ανοίγματα). Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να αρχίζει από την αντικατάσταση των υαλοπινάκων: 
- Aπό τα ανοίγματα ενός κτιρίου «δραπετεύει» το 30% περίπου της θερμότητάς του.
- H αντικατάσταση των υαλοπινάκων είναι (πλην εξαιρέσεων) απλή, γρήγορη και ουσιαστικά «ανώδυνη» παρέμβαση.
- H αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει μικρό κόστος. Για ένα σπίτι 100 τμ θα χρειαστούν περίπου €600 ευρώ και η απόσβεση υπολογίζεται ότι θα γίνει σε περίπου δύο χρόνια.
- Έχει άμεσα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα.