Έκρυβαν ανατροπές και έστειλαν πολιτικά μηνύματα οι Δημοτικές του 2011

  Εκλογές αποστολής πολιτικών μηνυμάτων, ανακατατάξεων, καθώς και εκπλήξεων σε αρκετούς δήμους υπήρξαν οι δημοτικές του 2011, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εν μέσω ενός ιδιόμορφου-εύθραυστου πολιτικού σκηνικού, και συγκεκριμένα στη σκιά των πολυδιάστατων εξελίξεων που προκάλεσε η προ μηνών προηγηθείσα φονική έκρηξη στο Μαρί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοτικές εκλογές του 2011 διενεργήθηκαν και στον απόηχο της διάλυσης της συγκυβέρνησης ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ(τον Αύγουστο), και ενώ είχε προηγηθεί η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από το κυβερνητικό σχήμα αρκετούς μήνες προηγουμένως.
 
 Κερδισμένο κόμμα των δημοτικών εκλογών του 2011υπήρξε αναμφίβολα ο ΔΗΣΥ, ο οποίος όχι απλώς κατάφερε ν’ αυξήσει τα ποσοστά του σε όλες τις επαρχίες, αλλά και να κερδίσει ανέλπιστες δημαρχίες, εκλέγοντας συνολικά 26 από τους 38 δημάρχους που στήριξε. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, για παράδειγμα, ο ΔΗΣΥ εξέλεξε με τη στήριξη που του παρείχε τον Λάζαρο Σαββίδη στο δήμο Στροβόλου, κατεβάζοντας από τον δημαρχιακό θώκο τον Σάββα Ηλιοφώτου, ο οποίος με τη στήριξη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για επανεκλογή. Ανάλογου μεγέθους επιτυχία κατέγραψε ο ΔΗΣΥ και στη Λάρνακα(ενός παραδοσιακά ΑΚΕΛοκρατούμενου δήμου), με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη να κερδίζει τον ΔΗΚΟϊκό και στηριζόμενο επίσης από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, Νίκο Κλεάνθους. Μείζονος πολιτικής σημασίας και αξίας αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2011, αποτέλεσε εξάλλου αναμφίβολα η εκλογή του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη δημαρχία Λευκωσίας,  ο οποίος με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ επικράτησε της υποστηριζόμενης από το ΑΚΕΛ, Ελένης Μαύρου. Ενώ και σε πολλούς δήμους της μείζονος Λευκωσίας, όπως η Λακατάμια, η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος, τα Λατσιά κ.α., ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τους υποψήφιους δήμαρχους που στήριξε απέναντι σε υποψήφιους δημάρχους που στηρίζονταν από δύο ή και περισσότερα κόμματα.   
 
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, αίσθηση προκάλεσε η ήττα που υπέστη ο επίσημα υποστηριζόμενος από το κόμμα υποψήφιος στο δήμο Παραλιμνίου Ανδρέας Ευαγγέλου, από τον «αντάρτη» και μετέπειτα δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη. Στη Πάφο, ο ΔΗΣΥ στήριξε τον ΕΔΕΚιτη Φειδία Σαρρίκα, ο οποίος ωστόσο έχασε από τον υποστηριζόμενο από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ Σάββα Βέργα, ενώ στη Λεμεσό έδωσε την μάχη με τον Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος δεν τα κατάφερε ωστόσο απέναντι τον ΑΚΕΛικό Αντρέα Χρίστου.    
 Συμπερασματικά, μπορεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να δήλωναν έπειτα από την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του 2011 πως αυτές δεν αποτελούν και δεν αποτέλεσαν πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2013 που θα ακολουθούσαν, ωστόσο η Ιστορία απέδειξε πως σαφώς και υπήρξαν ο προπομπός μιας προαναγγελθείσας επιστροφής. Της επιστροφής του ΔΗΣΥ στην εξουσία.
  
 
 

Δειτε Επισης

Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή