Διεθνές προηγούμενο για τους οκτώ Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα
13:52 - 04 Αυγούστου 2016
Διεθνές προηγούμενο για την περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, δημιουργεί απόφαση της σουηδικής υπηρεσίας Μετανάστευσης, τονίζουν νομικοί κύκλοι στην Αθήνα.
Η υπηρεσία της Σουηδίας αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα, δημιουργώντας έτσι διεθνές προηγούμενο και για την περίπτωση των οκτώ στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, αποφασίστηκε η μη έκδοση ατόμων που θεωρούνται υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, τον οποίο ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι προσπαθεί να τον υπονομεύσει.
Πρόκειται για 11 άτομα τουρκικής καταγωγής που είχαν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου από τις 18 Ιουλίου και μετά. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» και περιλαμβάνονται στις περιγραφόμενες ως «ομάδες κινδύνου» στο διεθνές δίκαιο», συνεπώς χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα τους (Τουρκία)» πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση έκδοσης.