Παράταση  μέχρι και την Δευτέρα παίρνει ο καύσωνας

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν και σήμερα σε όλη την Κύπρο και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Σήμερα η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει για δεύτερη συνεχή ημέρα κίτρινο συναγερμό, κάνοντας λόγο για παρατεταμένο κύμα καύσωνα, που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει και σήμερα σε αρκετά ψηλά επίπεδα, ωστόσο, δεν θα ξεπεράσει τη ζήτηση την περασμένης Τρίτης, η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Εξάλλου, στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καύσωνα, ευτυχώς όμως, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικά θερμοπληξίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μετεωρολογικός Λειτουργός, Ματθαίος Παπαδάκης, ανέφερε ότι η Κύπρος παραμένει σε κίτρινο συναγερμό, σημειώνοντας ότι το θερμόμετρο σήμερα θα αγγίξει τους 40 βαθμούς.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από αύριο θα υπάρξει μικρή μείωση της θερμοκρασίας, η οποία θα κυμανθεί στους 39 βαθμούς.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν μέχρι τη Δευτέρα, παρόλο που η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 39 βαθμούς, αφού όπως εξήγησε ο συνδυασμός υγρασίας και θερμοκρασίας θα κρατήσουν τους δείκτες δυσφορίας σε υψηλά επίπεδα.
Ο Διευθυντής Λειτουργίας και Προσωπικού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Γιώργος Ασιήκαλης, είπε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα είναι αρκετά ψηλή, ωστόσο, σημείωσε, δεν θα ξεπεράσει τη ζήτηση της Τρίτης.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ασιήκαλης, την Τρίτη η ζήτηση έφτασε τα 1.033 μεγαβάτ, ενώ σήμερα προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1.020 μεγαβάτ.
“Η ζήτηση της περασμένης Τρίτης είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών”, είπε ο κ. Ασιήκαλης, ο οποίος σημείωσε ότι πέρσι την ίδια περίοδο η ζήτηση ήταν στα 1.010 μεγαβάτ, το 2014 στα 910 μεγαβάτ και το 2013 στα 840 μεγαβάτ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής είναι γύρω στα 1.400 μεγαβάτ, ενώ διατίθεται εφεδρεία της τάξης του 30%.
Ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Αντρέας Ηλιάδης, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυξήθηκε το ποσοστό προσέλευσης στα επείγοντα των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του καύσωνα και της υγρασίας.
Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θερμοπληξίας.
Συνέστησε, τέλος, στα ευπαθή άτομα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να μην εκτίθενται στον ήλιο, να προσέχουν τη διατροφή τους και να πίνουν πολλά υγρά.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»