Ιωνάς: "Πού ήταν τόσα χρόνια όσοι σήμερα καταλογίζουν ευθύνες για διαφθορά";
15:55 - 04 Αυγούστου 2016
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου διερωτήθηκε πού ήταν τόσα χρόνια αυτοί που σήμερα του καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία “για να καταλογίσουν τις πολιτικές ευθύνες όλων εκείνων που έβγαιναν και μιλούσαν για τα σάπια μήλα, για τους διεφθαρμένους αστυνομικούς και οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο γύρω από τα θέματα αυτά”.
Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διαφθοράς στην Αστυνομία, ο κ. Νικολάου είπε ότι “με την ανάληψη των καθηκόντων μας, τόσο εγώ όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, προβήκαμε στην αναγνώριση και παραδοχή ότι εντός του Αστυνομικού Σώματος υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα διαφθοράς, διαπλοκής, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας. Δεν μείναμε όμως μόνο στις διαπιστώσεις”.
“Διακηρύξαμε την πολιτική της μηδενικής ανοχής και δώσαμε περιεχόμενο στη διακήρυξη αυτή, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις, όπως ήταν και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, στοχεύοντας στην εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και στην πλήρη δυνατή κάθαρση του Σώματος”, είπε.
“Ένα διαχρονικό φαινόμενο, όμως”, πρόσθεσε, “δεν καταπολεμάται από τη μια ημέρα στην άλλη. Μια χρόνια πάθηση δεν θεραπεύεται μέσα σε μια νύχτα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νοοτροπίες και συνήθειες οι οποίες συχνά περιβάλλονται από το μανδύα της συναδελφικής αλληλεγγύης”.
“Επιδείξαμε, όμως, αποφασιστικότητα και επιμονή και προχωρούμε, Υπουργείο και Αστυνομία, για πρώτη φορά, συγκροτημένα και συνολικά, στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, στο ξερίζωμα λανθασμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών στο Αστυνομικό Σώμα. Από το Μάρτιο 2013 άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα για πάταξη των διαχρονικών αυτών φαινομένων και με τη συμπλήρωση της πρόσφατης μελέτης, το πρόβλημα τίθεται εντός του πλαισίου της λήψης μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης”, είπε.
Ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν και της απαραίτητης διαφάνειας, συνέχισε, “υπήρξαν απτά αποτελέσματα. Είχαμε ποινικές διώξεις μελών της Αστυνομίας για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και κάποια μέλη αναγκάστηκαν να υποβάλουν παραίτηση”.
“Επιπρόσθετα προωθήσαμε σημαντικά νομοθετικά μέτρα που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς”, είπε, προσθέτοντας ότι “για την αποκάλυψη των διεφθαρμένων μελών ενθαρρύνουμε την καταγγελία και την παροχή πληροφοριών μέσω της ρύθμισης μέτρων προστασίας των πληροφοριοδοτών. Το νομοσχέδιο συζητείται με τον Γενικό Εισαγγελέα”.
Είπε, επίσης, ότι “ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την υπό όρους και μετά από δικαστικό διάταγμα άρση του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας υπόπτων προσώπων για σοβαρά αδικήματα, περιλαμβανομένων και των αδικημάτων διαφθοράς και δωροδοκίας”.
Με βάση τα ευρήματα μελέτης, πρόσθεσε, “προχωρούμε στη δια νόμου σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, που θα λειτουργεί και θα έχει τις αναγκαίες εξουσίες, οι οποίες θα της επιτρέπουν να εξετάζει κατά τρόπο αποτελεσματικό τις πράξεις ή παραλείψεις των μελών, οι οποίες συνιστούν διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας”.
“Για να διευκολυνθεί η υποβολή καταγγελιών ή η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών, επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας που θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών ή πληροφοριών, αντίστοιχης με τις ιστοσελίδες που λειτουργούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι “για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία, ως πρόβλημα που συμφωνούμε όλοι ότι είναι διαχρονικό, ζητούμε τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διαφθορά δεν αφορά μια κυβέρνηση, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τους πολιτειακούς θεσμούς”.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι κάποιοι βλέπουν πολιτικές ευθύνες πίσω από τα διάφορα περιστατικά διαφθοράς στην Αστυνομία καλώντας μάλιστα τον ίδιο να αναλάβει αυτές τις ευθύνες ως πολιτικός προϊστάμενος της Δύναμης, ο κ. Νικολάου είπε ότι εάν κάποιοι σήμερα του καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες από τη στιγμή “που προχώρησε για να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος, διερωτώμαι πού ήταν αυτοί τόσα χρόνια για να καταλογίσουν τις πολιτικές ευθύνες όλων εκείνων που έβγαιναν και μιλούσαν για τα σάπια μήλα, για τους διεφθαρμένους αστυνομικούς και οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο γύρω από τα θέματα αυτά”.
“Εγώ ξέρω να αντιμετωπίζω τα προβλήματα”, είπε κάνοντας παράλληλα λόγο για ευτυχή συγκυρία που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ολόκληρη η κυβέρνηση εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. “Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι προσηλωμένος αυτά τα ζητήματα και έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή μέτρα που μπορούν να μας δώσουν αποτελέσματα”.
Κάλεσε παράλληλα όλους να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα “γιατί και για τις φυλακές κάποτε μιλούσαν για τις πολιτικές ευθύνες, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα σήμερα μιλά από μόνο του και δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο. Δεν θα πω την παροιμία `όποιος γελά τελευταίος γελά καλύτερα`...για μένα αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα”.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι “για να καταστεί δυνατή η πάταξη της διαφθοράς δεν αρκεί μόνο η ισχυρή βούληση της ηγεσίας της Αστυνομίας, αλλά πρέπει να συνυπάρχει και η στήριξη από πλευράς εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η στήριξη από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας, της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δεδομένη και είμαι βέβαιος ότι και η νομοθετική εξουσία θα αντικρίσει τις προτάσεις μας θετικά ώστε να μας παραχωρηθούν και τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, οι οποίοι απαιτούν συλλογική προσπάθεια”.
Τόνισε, επίσης, ότι “ ότι η βούληση για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα είναι δεδομένη και ότι ο αγώνας μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχής και αδιάλειπτος. Παράλληλα όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, εντιμότητα, ευσυνειδησία και εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση, προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου”, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ