Την Κυριακή θα τελεστούν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου Σωτήρας

  Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου Σωτήρας κατά την τουρκική εισβολή του 1974, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Αυγούστου.
 
Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «την Κυριακή 7 Αυγούστου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος, το καθιερωμένο μνημόσυνο των πεσόντων και η δέηση εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Σωτήρας. Την ίδια μέρα θα τελεστούν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου το οποίο ανεγέρθη στη θέση παλαιότερου μνημείου αφιερωμένο στους πεσόντες και αγνοούμενους της Σωτήρας κατά την τουρκική εισβολή του 1974».
 
Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων και δέηση υπέρ της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Σωτήρας.
 
Του μνημοσύνου θα προηγηθεί Πορεία Μνήμης από Έφεδρους Καταδρομείς Σωτήρας, από την Αγία Θέκλα μέχρι το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ενώ θα ακουστούν τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Σωτήρας.
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου αντί στεφάνων θα γίνονται εισφορές για την Επιτροπή Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.
 
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο μνημείο ανεγέρθη το 1984 μετά από προσπάθεια της Επιτροπής Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας και των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας και αφιερώθηκε στους Αγνοούμενους και τους Πεσόντες ήρωες της Σωτήρας κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.
 
Το 2016, η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας αποφάσισε «το ριζικό ανασχεδιασμό του μνημείου, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο, σε ένα χώρο ο οποίος περιμετρικά περιλαμβάνει το ιστορικό Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, το Μουσείο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, το εκκλησιαστικό μουσείο Σωτήρας, καθώς και τους Ιερούς Ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τον παλαιότερο του 13ου και τον νεότερο του 20ου αιώνα.
 
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «τον όλο σχεδιασμό και επιμέλεια της ανακαίνισης του μνημείου ανέλαβε η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας. Τη φιλοτέχνηση του μνημείου ανέλαβε αφιλοκερδώς ο εικαστικός Σέργης Σεργίου καθώς και ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και συνεισφορά του Κίκη Κωνσταντίνου. Τα αρχιτεκτονικά και τα κατασκευαστικά σχέδια ανέλαβε αφιλοκερδώς η πολιτική μηχανικός Ελένη Οικονόμου, ενώ από πλευράς της πολιτείας, αρωγή στην ανακαίνιση του μνημείου προσέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής του Δήμου Σωτήρας είναι οι Γεώργιος Αθανάση, Αδάμος Εγγλέζου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Κώστας Λυσής, Παναγιώτης Πασχάλη και Γεώργιος Πάτσιης.
 
Πεσόντες της εισβολής του 1974 είναι οι Χριστοφής Αναστάση, Μιχαλάκης Θεοδούλου, Κυριάκος Νικολέττης, Αντώνης Παντελή και Κυριάκος Ποταμού.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»