«Έστειλαν τον γιο μου εξετάσεις τον Σεπτέμβρη για να γράψει απλά το όνομά του;»

 Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την ώρα που μαθητές και γονείς ανυπομονούν για το νέο ξεκίνημα, κάποιοι άλλοι μαθητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη βαθμολογία στις εξετάσεις του Ιουνίου, καλούνται να δώσουν ξανά εξετάσεις την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη στα μαθήματα που πήραν απροβίβαστο προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη.   Ανάμεσά τους και ο 16χρονος Χ. από την Πάφο ο οποίος σύμφωνα με τη μητέρα του, θα έπρεπε να είχε απαλλαχθεί από τις εξετάσεις, λόγω της σοβαρής μορφής δυσλεξίας που αντιμετωπίζει. Μιλώντας στο Ρεπόρτερ, η κυρία Κατερίνα ξεσπά υποστηρίζοντας ότι κάποια παιδιά που έχουν σοβαρά μαθησιακά προβλήματα όπως ο 16χρονος γιος της αλλά και άλλα παιδιά που γνωρίζει και έχουν το ίδιο πρόβλημα, θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης επιείκειας.


Πέρσι έμαθε να διαβάζει τους δείκτες του ρολογιού

Μιλώντας για το παιδί της, η κυρία Κατερίνα κάνει λόγο για έναν έφηβο με πολλά ψυχικά χαρίσματα, ευγενικό, πρόσχαρο και εξαιρετικά ευαίσθητο που αντιλαμβάνεται πού υστερεί. «Όταν πήγε στο δημοτικό δεν κατάλαβα εξ αρχής ότι ήταν δυσλεκτικός. Νόμιζα ότι ήταν απλά λίγο τεμπέλης. Πέρασε ήδη η μισή σχολική χρονιά για να αντιληφθούν οι δάσκαλοί του ότι έχει δυσλεξία και γι’αυτό αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες. Παρόλα αυτά δεν έμεινε ποτέ στην ίδια τάξη. Προχωρούσε έχοντας τη στήριξη των δασκάλων του.. Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν το παιδί πήγε στο γυμνάσιο. Δεν ήξερε να κάνει ούτε πρόσθεση ούτε αφαίρεση. Στο σχολείο παρείχαν κάποιες ώρες τη βδομάδα στήριξη σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αλλά η περίπτωση του γιου μου ήταν διαφορετική.    Δυστυχώς δεν υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα που να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με πρόβλημα δυσλεξίας στο σχολείο. Ο γιος μου μόλις πέρσι έμαθε να διαβάζει την ώρα με τους δείκτες. Του λέω 7 παρά τέταρτο και μου λέει τι εννοείς; Πριν από λίγο καιρό έμαθε να μετρά χρήματα και σε μια βδομάδα καλείται να δώσει εξετάσεις στα μαθηματικά που έμεινε ανεξεταστέος, για να μπορέσει να πάει στη δευτέρα λυκείου. Η ιδέα και μόνο τον έχει πανικοβάλει» εξηγεί η κυρία Κατερίνα, μονογονιός, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία.

"Του έκρυψα ότι έμεινε ανεξεταστέος μέχρι να δω τι θα κάνω"

"Τον έλεγχό του τον πήρα εγώ γιατί από το άγχος του δεν μπορούσε ούτε να τον κοιτάξει. Όταν είδα ότι δεν πέρασε στα μαθηματικά προσπαθούσα να του το πω όσο πιο μαλακά μπορούσα" εξηγεί η μητέρα του 16χρονου.  "Του το έκρυψα μέχρι να δω τι θα κάνω.  Μετά αναγκάστηκα να του το πω με τρόπο και απ' εκείνη τη μέρα μου λέει 'βοήθα με, φοβάμαι'. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του και αισθάνεται πολύ μειωμένος έναντι των συμμαθητών του. Είναι δυο μέτρα παλικάρι. Στεναχωριέμαι που αισθάνεται έτσι. Το πρόβλημά του δεν μπορεί να τον αφήσει να μάθει όλα όσα θέλει και να προχωρήσει".

 
«Ντρέπομαι. Δεν ξέρω τι να γράψω»

Η ιδέα και μόνο των εξετάσεων, έχει πανικοβάλει σε μεγάλο βαθμό τον γιο της, όπως υποστηρίζει η κυρία Κατερίνα με αποτέλεσμα να την ικετεύει καθημερινά να κάνει κάτι. «Του έχει δημιουργηθεί αγχώδης μελαγχολία η οποία τον βασανίζει όλη μέρα.  Μου λέει «ντρέπομαι, δεν ξέρω τι να γράψω;» και εγώ ως μητέρα του θέλω να τον βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ. Οι καθηγητές του γνωρίζουν την κατάσταση του. Γιατί τον άφησαν ανεξεταστέο; Για να πάει απλά να γράψει το όνομά του;» αναρωτιέται.


«Ο γιος σου δε θα φτάσει ποτέ τα άλλα παιδιά»

Οι καθηγητές του 16χρονου,  εξήγησαν στη μητέρα του ότι θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους μαθητές που έμειναν ανεξεταστέοι να εξαιρεθεί ο δικός της γιος από τις εξετάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα τους έκανε να αντιδράσουν. «Οι υπόλοιποι μαθητές δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα με τον γιο μου που όσο κι αν προσπαθήσει, όσο κι αν διαβάσει δεν μπορεί να συγκρατήσει τίποτα. Έχει κάνει βήματα προόδου και με τα γράμματά του αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει εξετάσεις. Ακόμη και οι καθηγητές του μου είπαν ‘ο γιος σου δε θα φτάσει ποτέ τα άλλα παιδιά, είναι τρία χρόνια πίσω από την ηλικία του'. Τον στήριξα και τον στηρίζω όπως μπορώ μα δεν μπορώ να τον πείσω να πάει να δώσει εξετάσεις. Αφού και να δώσει είναι σίγουρο ότι δεν θα τις περάσει. Θα τον αφήσουν στην ιδία τάξη; Θα συνεχίσει να παραμένει στην ιδία τάξη για πάντα; Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και τις επόμενες χρονιές;» αναρωτιέται η μητέρα η οποία τονίζει ότι ο γιος της είναι ένα  παιδί που ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα στο σχολείο παρότι συνέβησαν πολλά περιστατικά που τον έκαναν να κλάψει και να απογοητευτεί με αποτέλεσμα να κάνει και αρκετές απουσίες.
 

Έχουν κι άλλοι γονείς το ίδιο πρόβλημα

Σύμφωνα με τη μητέρα του 16χρονου, κι άλλοι γονείς, τα παιδιά των οποίων αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσλεξίας αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. "Μιλούσα πριν από λίγες μέρες με μια μητέρα μαθητή από άλλο σχολείο και μου έλεγε ακριβώς τα ίδια. Ήταν και εκείνη πολύ προβληματισμένη όπως εγώ. Πριν από λίγο καιρό μίλησα και με τον διευθυντή του σχολείου ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αγαπούν το παιδί μου και θα το βοηθήσουν όπως μπορούν, σήμερα όμως είμαστε σε αδιέξοδο», καταλήγει η μητέρα.

 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ