Είναι γεγονός... το Ιράν έχει Ίντερνετ αλλά είναι Εθνικό!

Το Ιράν ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του σχεδίου του για τη λειτουργία ενός «εθνικού Ίντερνετ».
 
Όπως αναφέρει το BBC, η τελετή των εγκαινίων έγινε την Κυριακή, στην οποία πρωτοστάτησε ο υπουργός επικοινωνιών και πληροφορικής της χώρας, Μαχμούντ Βαεζί. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna μετέδωσε πως η πρωτοβουλία αυτή θα παρέχει συνδέσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής ταχύτητας σε χαμηλό κόστος- ωστόσο οι επικριτές της θεωρούν ότι σκοπός είναι ο περαιτέρω έλεγχος της χρήσης του Διαδικτύου από τους πολίτες.
 
Αν και το Ιράν ήδη εμποδίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Instagram και το Facebook, πολλοί χρήστες καταφέρνουν να τα χρησιμοποιούν ακόμα μέσω proxy sites και VPN.
 
H αρχική ιδέα για το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε γίνει αρχικά γνωστή το 2010, και η πλήρης υλοποίησή της προοριζόταν να έχει ολοκληρωθεί το 2015. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κλειστού εσωτερικού intranet που θα χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία και προώθηση ισλαμικού υλικού και την εξοικείωση του κοινού με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Προορίζεται να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα, με το οποίο οι αρχές επιδιώκουν να περιορίζουν την πρόσβαση των χρηστών, «φιλτράροντας» τους διαδικτυακούς προορισμούς στους οποίους έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Ο Βαεζί χαρακτήρισε την προσέγγιση αυτή ως μη αποδοτική, τονίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες που χρειάζονται περιέχονται στο «εθνικό Ίντερνετ» και υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.
 
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, η πρώτη φάση διάθεσης του δικτύου περιλαμβάνει πρόσβαση σε υπηρεσίες e-government και ιστοσελίδες του εσωτερικού. Μία δεύτερη φάση, που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2017, θα προσθέσει υλικό βίντεο που έχει παραχθεί στο Ιράν, ενώ μια τρίτη (Μάρτιος 2017) θα εισάγει περισσότερες υπηρεσίες και στήριξη για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
 
Πηγή: protothema

Δειτε Επισης

Κινέζοι επιστήμονες έφεραν λαθραία στις ΗΠΑ καταστροφικό μύκητα
Απίστευτη απάτη με εταιρεία ΑΙ-700 Ινδοί μηχανικοί παρίσταναν την τεχνητή νοημοσύνη
Αναστέλλεται η πρόσβαση στο περιεχόμενο των Youporn, Pornhub και Redtube στη Γαλλία, λόγω επαλήθευσης της ηλικίας
Ρομπότ επιστρατεύονται για αναζήτηση σπάνιων μετάλλων στους ωκεανούς
Προσομοίωση δείχνει πως ο Γαλαξίας μας έχει 50% πιθανότητες να συγκρουστεί με εκείνον της Ανδρομέδας
Μη επαναδρωμένο Starship με ρομπότ στον Άρη θέλει να στείλει ο Μασκ το 2026
«Έξυπνη» σερβιέτα ανιχνεύει καρκίνο και δείκτες φλεγμονής στο εμμηνορροϊκό αίμα
Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι το τραγούδι στα βρέφη βελτιώνει τη διάθεσή τους
Για μήνες οι καρδιοαναπνευστικές επιπτώσεις από πυρκαγιά
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες στην πλατφόρμα Χ