Σας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση; Δεν είναι όσο αθώο νομίζετε

Εάν και εσείς αφήνεστε στην αγκαλιά του Μορφέα ενώ παρακολουθείτε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο σας! Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, το αίσθημα κόπωσης και η έντονη υπνηλία λίγο μετά τη δύση του ηλίου πιθανώς αποτελούν «σήμα κινδύνου» για την καρδιά, τουλάχιστον μεταξύ των ανδρών.
 
Δεν μπορεί να σας αδικήσει κανείς εάν δουλεύατε δωδεκάωρο και νυστάζετε από τις 8, όμως στην περίπτωση που η έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε δεν δικαιολογείται από το φόρτο εργασίας σας, ίσως θα πρέπει να μπείτε σε σκέψεις.
 
Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη υποδεικνύουν ότι αν ένας άντρας δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά το βράδυ ή αν αποκοιμιέται βλέποντας τηλεόραση, τότε ίσως έχει ανεβασμένη πίεση και επομένως διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
 
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε δείγμα 2.424 ενηλίκων ηλικίας 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι οι άντρες –αλλά όχι οι γυναίκες– με υπέρταση κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ από τους άντρες με φυσιολογική και μάλιστα οι πρώτοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβληματα στον ύπνο (π.χ. διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας). «Η ώρα του ύπνου συσχετίζεται με την υπέρταση και μάλιστα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες» αναφέρει ο Δρ Νόμπου Σασάκι από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, ενώ ο συνάδελφός του Ριότζι Οζόνο τονίζει πως μια αλλαγή στην ώρα του ύπνου δεν πρόκειται να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
 
Όσον αφορά τους μηχανισμούς που καθοδηγούν τη σχέση ύπνου και πίεσης, οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πιθανό τα άτομα με υπέρταση να θέλουν να κοιμούνται νωρίτερα λόγω της κακής κατάστασης της υγείας τους, η οποία οδηγεί σε εντονότερο αίσθημα κούρασης Είναι όμως εξίσου πιθανό η υπέρταση να επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, προωθώντας την υπνηλία νωρίς το βράδυ αλλά διακόπτοντας τον ύπνο τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες.
 
Η υπέρταση, η οποία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άνοιας δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, οπότε είναι δύσκολο να εντοπιστεί εάν δεν γίνεται ο τακτικός έλεγχος από τον γιατρό.

Πηγή: onmed.gr
  

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα