«Ανάπηρα» τα δημόσια κτίρια στην Κύπρο

Ανθρώπους ενός άλλου, κατώτερου θεού, καθιστά το κράτος τα άτομα με αναπηρίες. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια για προσπάθειες  ανεμπόδιστης  και ανεξάρτητης  διακίνησης, η έρευνα της Θεματικής Τεχνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον (του υπουργείου Εργασίας) έρχεται να καταδείξει πως κανένα βήμα προς τα εμπρός δεν έχει γίνει. Αντίθετα, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα στην αδιαφορία μιας κοινωνίας, η οποία δεν δείχνει διάθεση να προσπαθήσει ώστε να τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα ευρήματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης: δημόσια κτίρια εντελώς απροσπέλαστα για τυφλούς, χωρίς ανελκυστήρες, χωρίς προσβασιμότητα σε τουαλέτες, δίχως χώρους στάθμευση για αναπηρικά οχήματα. Και όλα αυτά στην Κύπρο του 2016.  
 
«Ανάπηρα» δημόσια κτίρια
Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 340 δημόσιες υπηρεσίες, 61 ημικρατικούς οργανισμούς και 43 δημοτικές αρχές, διαπιστώνονται για άλλη μια φορά τεράστια κενά σε ότι αφορά την προσβασιμότητα σε κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Από την έρευνα, προκύπτουν τα ακόλουθα:
  1. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κτιρίων που να είναι άρτια, σε σχέση με όλες τις πτυχές προσβασιμότητας, από την στάθμευση μέχρι τη διακίνηση και εξυπηρέτηση  ατόμων με αναπηρίες εντός του κτιρίου.
  2. Η μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζεται στην τήρηση των προνοιών προσβασιμότητας που αφορά στους οδηγούς όδευσης τυφλών εντός του κτιρίου. Η έλλειψη αυτή διαπιστώνεται και εκτός των κτιρίων, σε μικρότερο βαθμό.
  3. Διαπιστώνεται πρόβλημα σε σχέση με την κατακόρυφη κυκλοφορία/ανελκυστήρες. Πολλές υπηρεσίες δεν διαθέτουν ανελκυστήρες, ενώ σε μεγάλο αριθμό από όσες διαθέτουν, αυτοί δεν πληρούν τις ορθές προδιαγραφές, ώστε να είναι απρόσκοπτα προσβάσιμοι από άτομα με αναπηρίες. Ο βασικός λόγος αυτής της αδυναμίας είναι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες στεγάζονται σε κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας του 1999. Έλλειψη συμμόρφωσης υπάρχει και σε ότι αφορά τους χώρους υγιεινής, σε σχέση με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες.
  4. Αναφορικά με τη στάθμευση οχημάτων, σε λιγότερες από τις μισές υπηρεσίες που διαθέτουν γενικότερα χώρους στάθμευσης, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα parking για άτομα με αναπηρίες, ενώ πολύ λιγότερα είναι εκείνα που πληρούν τις πρόνοιες προσβασιμότητας.
  5. Παρόλο που η πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες μέχρι την είσοδο του κτιρίου διασφαλίζεται σχεδόν στα κτίρια των μισών υπηρεσιών, μόνο σε αριθμό περιπτώσεων μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να εισέλθουν στο κτίριο, αφού δεν υπάρχει ικανοποιητικό μέγεθος θύρας εισόδου, χωρίς υψομετρική διαφορά στο κατώφλι της εισόδου. Σε πολύ μικρό ποσοστό υπάρχει εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης.
  6. Πολλά κτίρια μπορούν να καταστούν πλήρως προσβάσιμα, με σχετικά μικρές τροποποιήσεις.
 
 
Ανάγκη για σχέδιο δράσης
Στην έρευνα τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έτσι ώστε:
  1. να εξαλειφθούν οι διακρίσεις
  2. να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες με αναπηρίες
  3. να ενισχυθεί η εικόνα εξυπηρέτησης και οργάνωσης της δημόσιας υπηρεσίας
  4. να μειώσει τις πιθανότητας των παραπόνων και καταγγελιών που γίνονται για ελλείψεις προσβασιμότητας.
 
 
Τριμελής επιτροπή για το σχέδιο δράσης
Όπως επισημαίνεται, την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης για την χρονική περίοδο 2016 – 17, θα αναλάβει μια τριμελής ειδική ομάδα προσβασιμότητας, η οποία θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Η εν λόγω επιτροπή, θα ενημερώνει για την πρόοδο που θα γίνεται, την τεχνική επιτροπή.
 
Όπως επισημαίνεται, στο σχέδιο δράσης προνοούνται τα ακόλουθα: 
  1. Η ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις βασικές προϋποθέσεις στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, από το σχέδιο του προγραμματισμού και σχεδιασμού της στέγασης.
  2. Η πραγματοποίηση σεμιναρίων κατάρτισης των υπεύθυνων στέγασης και διαχείρισης/συντήρησης των κτιριακών υποδομών των κρατικών υπηρεσιών στα θέματα προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρίες.
  3. Η επεξεργασία απλών κατευθυντήριων γραμμών για το σχεδιασμό προσβάσιμων κτιρίων προς ενημέρωση των δημόσιων λειτουργών.
  4. Πραγματοποίηση ενδελεχούς μελέτης των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας και διαμόρφωση προγράμματος βελτίωσης της προσβασιμότητας, ξεκινώντας από τις υπηρεσίες με συνεχή εξυπηρέτηση κοινού. Σκοπός είναι να σχεδιαστούν στοχευμένα μέτρα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στις δημόσιες υπηρεσίες.
  5. Επίτευξη της συνεργασίας της Ομάδας Προσβασιμότητας με τον Κεντρικό Φορές Στέγασης Κυβερνητικών Υπηρεσιών, με σκοπό τη διασφάλιση κατά κανόνα της στέγασης σε κτίρια που να πληρούν όλες τις πρόνοιες προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη