Ο φάκελος του Ειδικού Ταμείου ανοίγει στη Βουλή

Το καυτό ζήτημα της στήριξης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ καθώς και το τέλος που θα επιβληθεί με στόχο την οικονομική ενίσχυσή του Ταμείου θα συζητηθεί στην Επιτροπή, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. 

Άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματικοί φορείς όπως η ΟΕΒ έχουν ήδη προτείνει μια μικρή αύξηση στο πράσινο τέλος στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβάλλεται στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Η εισήγηση αφορά αύξηση από 0.05 σεντ σε 0.065  σεντ/kWh ώστε να είναι διαχειρίσιμο το επιπλέον κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να μην προκληθούν προβλήματα με τα υφιστάμενα συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η επιβίωση του Ειδικού Ταμείου αλλά και η λειτουργία του με τρόπο που θα στηρίζει την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ. 

Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ ενισχύεται με 3 σεντ/λίτρο από την υφιστάμενη φορολογία στα καύσιμα κίνησης, συμβάλλοντας έτσι  στην επίτευξη του στόχου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές. Επιπλέον προτείνεται όπως όλα τα έσοδα από την δημοπράτηση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) διοχετευτούν στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ και όχι μόνο το 50% αυτών. 

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του στο Energy News, στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση του Ταμείου χωρίς όμως να επιβαρυνθεί επιπλέον ο καταναλωτής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθως, η Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Λακκοτρύπη για τις τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας, για τη νέα τάξη πραγμάτων, μετά τον Γ΄ Γύρο Αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης