Έτοιμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δεχτούν τους οπλίτες

  Στα μέσα Οκτωβρίου οι Συμβασιούχοι οπλίτες θα κληθούν να υπογράψουν τα συμβόλαια με τα οποία θα εργοδοτηθούν στην εθνική φρουρά. Αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να εργάζονται.
Ως γνωστό το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα παρέχει μειωμένα δίδακτρα τόσο σε Προπτυχιακούς όσο και σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Αυτό που προβληματίζει όμως, είναι κατά πόσο θα μπορούν να φοιτούν στα Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα να εργάζονται στην Εθνική Φρουρά.
 Για να γίνει αυτό, τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να παρέχονται σε απογευματινή η βραδινή φοίτηση, καθώς οι Συμβασιούχοι Οπλίτες θα εργάζονται από τις 07:00 μέχρι τις 14:00.
 
Ευκολίες για φοίτηση από τα μεγάλα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ήδη παρέχουν προγράμματα σπουδών σε απογευματινή ή βραδινή ζώνη. Ωστόσο έγιναν διεργασίες για επιπλέον προσφορά κλάδων σπουδών σε αυτές τις ώρες.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι είναι αδύνατο να παρέχονται σε απογευματινή ή βραδινή ζώνη, καθώς μαθήματα πρακτικής πραγματοποιούνται σε εργαστήρια ή σε νοσοκομεία (π.χ Κλάδος Νοσηλευτικής)  τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο τις πρωινές ώρες.
Όμως καλό θα ήταν οι υποψήφιοι ΣΥ.ΟΠ οι οποίοι θέλουν να σπουδάζουν παράλληλα με την εργασία τους να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τα Πανεπιστήμια για καλύτερη εξυπηρέτηση τους.
 
 
 Με δυσκολία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρόγραμμα του Π.Κ. έχει ήδη δημιουργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο με τα πλείστα μαθήματα των Προπτυχιακών Φοιτητών να αρχίζουν νωρίς το πρωί.
 Αντίθετα σε πλεονεκτική θέση είναι οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές καθώς τα μαθήματα τους αρχίζουν αργά το απόγευμα, έτσι θα μπορούν οι υποψήφιοι Συμβασιούχοι Οπλίτες να συνδυάζουν την εργασία τους με την φοίτηση.
Σε επικοινωνία του REPORTER ONLINE με την διεύθυνση του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο μέχρι αδύνατο να παρέχεται πλήρης φοίτηση σε Προπτυχιακούς Φοιτητές  κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, καθώς υπάρχει έλλειψη χώρου, λόγω αντισεισμικών εργασιών σε υφιστάμενο κτήριο του Π.Κ. στην Λεωφόρο Καλλιπόλεως, και επίσης έλλειψη καθηγητών.
Ωστόσο οι υποψήφιοι ΣΥ.ΟΠ οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στο Π.Κ ή είναι ήδη φοιτητές καλούνται άμεσα να κάνουν αίτηση στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέροντας το πρόβλημα τους και των κλάδων σπουδών τους, με σκοπό η διεύθυνση να εξετάσει έγκαιρα το πρόβλημα τους και να δοθεί κάποια λύση.
Σε περίπτωση που είναι αδύνατο η παράλληλη φοίτηση με την εργασία στην Εθνική Φρουρά, οι φοιτητές δικαιούνται να πάρουν αναστολή φοίτησης με χρονική διάρκεια που θα καθοριστεί από το Π.Κ.
Αναφορικά με τους Συμβασιούχους Οπλίτες ήδη ενημερώθηκαν από τις αρχές του μήνα, από το Υπουργείο Άμυνας, μέσω email και προσωπικού μηνύματος στο κινητό, ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, οι επιτυχόντες που θα περιλαμβάνονται στον Τελικό Πίνακα, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα κληθούν εντός Οκτωβρίου να υπογράψουν τη σύμβαση που δημοσιεύτηκε με την προκήρυξη των θέσεων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 3/6/2016.
Για την υπογραφή της Σύμβασης οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσουν: (α)  Δελτίο Ταυτότητας  (β) Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου (Πρωτότυπο  (γ)  Απολυτήριο ή Ενδεικτικό Απόλυσης αναγνωρισμένης Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης (Πρωτότυπο για να επιδειχθεί, καθώς και πιστοποιημένο αντίγραφο για να κατατεθεί στο Υπουργείο Άμυνας)
Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι μετά τη δημοσίευση του Τελικού Πίνακα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Άμυνας θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις και θα επικοινωνήσει ηλεκτρονικά ή/και τηλεφωνικά με όλους τους επιτυχόντες υποψήφιους ως προς την ακριβή ημερομηνία υπογραφής των Συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Συμβασιούχοι Οπλίτες οι οποίοι θα προσληφθούν, θα έχουν τη δυνατότητα σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50%, που έχουν προσφερθεί από ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου στο πλαίσιο συνεργασιών του Υπουργείου Άμυνας.
Για το σκοπό αυτό όσοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν των  μειωμένων διδάκτρων, μπορούν να προμηθευτούν ειδική βεβαίωση από τα στρατολογικά γραφεία της Επαρχίας τους, η οποία θα πιστοποιεί ότι έχουν εξασφαλίσει μια εκ των 3000 θέσεων για την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών στην Ε.Φ., ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα έναρξης φοίτησης τους από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ