Πώς θα καταλάβετε αν εχετε φούσκωμα ή έχετε πάρει κιλά

Εάν τις τελευταίες μέρες νιώθετε δυσφορία και δυσκολεύεστε να κουμπώστε το παντελόνι σας, αναμφίβολα αναρωτιέστε εάν έχετε αρχίσει να παίρνετε κιλά ή αν πρόκειται απλώς για παροδικό φούσκωμα.
 
Δείτε ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να εντοπίσετε την πραγματική αιτία του προβλήματος και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

1. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μου;
 
Έχουν αλλάξει οι διατροφικές σας συνήθειες; Γυμνάζεστε λιγότερο; Έχετε περισσότερο στρες; Ακόμη και η παραμικρή αλλαγή –όπως η μειωμένη διάρκεια ύπνου ή η λήψη νέας φαρμακευτικής αγωγής– μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό των καύσεων και κατ’ επέκταση το βάρος.

2. Πώς νιώθω το πρωί;
 
Όταν ξυπνάμε το στομάχι είναι άδειο, οπότε έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας. Εάν το πρωί δεν υπάρχει εμφανές φούσκωμα και αίσθημα βάρους, τότε μάλλον ο «υπαίτιος» είναι το φούσκωμα και επομένως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που το προκαλούν.

3. Πώς νιώθω μετά το φαγητό;
 
Το φούσκωμα εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του γεύματος και αμέσως μετά από αυτό. Εάν το πρόβλημα δεν επιμένει τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, πιθανότατα δεν χρειάζονται δραστικά μέτρα (δηλαδή δίαιτα).

4. Πού εντοπίζεται το πρήξιμο;
 
Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια «προβληματική» περιοχή στο σώμα τους και από εκεί συνήθως φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν βάρος. Εάν αυτή η περιοχή είναι η κοιλιά, τότε εύκολα μπορεί να μπερδευτεί κανείς. Το φούσκωμα εντοπίζεται αποκλειστικά στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα, όμως όταν υπάρχει πραγματική αύξηση του βάρους παρατηρούνται αλλαγές, έστω και μικρές, σε όλο το σώμα αλλά και στο πρόσωπο.

5. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγα τουαλέτα;
 
Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αύξησης του βάρους, η οποία αποτυπώνεται τόσο στον δείκτη της ζυγαριάς όσο και στην όψη της κοιλιάς. Η αφυδάτωση, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, το στρες, οι αλλαγές στον ύπνο ή ακόμη και ένα ταξίδι είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στη δυσκοιλιότητα.

6. Τι χρώμα έχουν τα ούρα μου;
 
Εάν τα ούρα έχουν πολύ έντονο ή σκούρο κίτρινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος και επομένως υπάρχει κατακράτηση υγρών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο φούσκωμα και στη δυσκοιλιότητα.

Πηγή: onmed, womenshealthmag.com

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα