Πρώτη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου με τη νέα του μορφή στις 14 Σεπτεμβρίου

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης των εντατικών συνομιλιών και έκδοσης του κοινού δελτίου τύπου των δύο ηγετών, θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 
Θα είναι η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τη νέα του μορφή, όπως αυτή αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν από τις θερινές διακοπές(σ.σ. στις 30 Ιουλίου).
Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για την οποία σχετική πρόσκληση έχουν λάβει ήδη τα κόμματα, έχει καθοριστεί για τις έξι το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου και σε αυτή θα συμμετέχει μόνο ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα.   
Ως γνωστό, κατά τη χθεσινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί, αποφασίστηκε όπως οι δύο ηγέτες δεν προβαίνουν σε δηλώσεις έπειτα από κάθε συνάντηση που θα έχουν στο προσεχές δεκαπενθήμερο και όπως για το αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών εκδοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου κοινό δελτίο τύπου. Τονίζεται πως το δελτίο τύπου(γι’ αυτό και χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ορολογία), δεν θα έχει το στάτους κοινού ανακοινωθέντος, όπως αυτό της 11ης Φεβρουαρίου 2014, αλλά θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.
 
Ανησυχεί η αντιπολίτευση
Πάντως, στον απόηχο της απόφασης να μην γίνονται δηλώσεις, αλλά πολύ περισσότερο των δηλώσεων που προηγήθηκαν από τον Μουσταφά Ακιντζί, διά των οποίων επέμεινε στις τουρκικές εγγυήσεις και προανήγγειλε πενταμερή διάσκεψη για συζήτηση του θέματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονη ανησυχία αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, τονίζει πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση μορφή εγγυήσεων, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο κάθε σκέψη σύγκλησης με οποιαδήποτε μορφή, άμεση ή έμμεση, πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. «Κάτι τέτοιο», σημειώνει η ΕΔΕΚ, «ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατρέπει, είτε την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα ή τα κατεχόμενα σε κράτος».
Η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει πως για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την υπόσχεσή του προς το κυπριακό λαό για ενημέρωση του επί των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε εμπλοκή τρίτων χωρών ή διεθνών κέντρων στην προώθηση πακέτων λύσης του Κυπριακού δεν έχει την συγκατάθεση και της. «Θα είναι τραγικό λάθος, δίχως επιστροφή, η πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και δίχως τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του λαού», σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών.
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, υποδεικνύει πως το εμπάργκο δηλώσεων που αποφάσισαν χθες Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  «Με το εμπάργκο δεν άλλαξε απόψεις ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία. Είναι δεδομένη η επιμονή των Τούρκων για πενταμερή διάσκεψη ακόμα και χωρίς να έχουν κλείσει ορισμένα κεφάλαια. Προφανώς θέλουν να οδηγήσουν το κυπριακό σε πενταμερή διάσκεψη για να επιβάλουν το δικό τους πάρε-δώσε. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία δύσκολα θα κάνει πίσω στα κρίσιμα ζητήματα. Στο χέρι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να μην υποκύψει στις πιέσεις για την πραγματοποίηση της πενταμερούς», επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Απαντά ο Συναγερμός
Απάντηση στις ανησυχίες και επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αναφέροντας πως οι ισχυρισμοί μερίδας της αντιπολίτευσης περί συσκότισης είναι αβάσιμοι και αδικαιολόγητοι. «Πουθενά στον κόσμο δεν είναι δυνατό, εν μέσω μιας εν εξελίξει κρίσιμης διαδικασίας, να γίνεται συνεχώς δημόσια διαπραγμάτευση. Αυτό θα προκαλέσει μόνο προβλήματα ή ακόμα ενδέχεται και να υποσκάψει την ίδια τη διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο σκοπός; Για τον ΔΗΣΥ έχει εξαιρετική σημασία να στηριχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να διεξαγάγει με αποφασιστικότητα τη διαπραγμάτευση και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο οφείλουμε να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και φειδωλοί στις δηλώσεις μας», διαμήνυσε ο κ. Τορναρίτης.
 
Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα μεταβαίνει παράνομα απόψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα εγκαίνια του προγράμματος «συνεργασίας» του Υπουργείου του με το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων στον τομέα της πληροφορικής και των αρχείων.  Ο Τούρκος Υπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις αύριο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ενώ θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μουσταφά Ακιντζί έπειτα από τη συνάντησή τους.

Δειτε Επισης

Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς