Παραδοχή και Προέδρου συνδέσμου αστυνομικών: «Υπάρχει διαφθορά αλλά…»

Να σταματήσουν να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια σε ανθρώπους του υποκόσμου και να αφοσιωθούν στα καθήκοντα που τους ανέθεσε η πολιτεία, κάλεσε σήμερα τα μέλη της Αστυνομίας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) Ανδρέας Συμεού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Συμεού είπε ότι “επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, όντως υπάρχει διαφθορά στην Αστυνομία, αλλά όχι στο βαθμό που ίσως να πιστεύει η κοινή γνώμη”.

Ανέφερε ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται και τα νέα νομοσχέδια που δρομολογούνται “θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση”, σημειώνοντας ότι αν δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς αυτό το φαινόμενο, τουλάχιστον θα μειωθεί.

“Δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου ούτε ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε σήμερα. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, όμως πιστεύω ότι σήμερα και με την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο οποίος θέλει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα -θα δούμε καλύτερες μέρες στην Αστυνομία”.

Είπε επίσης ότι “λόγω του ότι εγώ ζω την Ευρώπη ως Πρόεδρος όλων των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων μπορώ να πω ότι κυπριακή Αστυνομία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα”, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα “ αλλά όχι στο βαθμό που κάποιοι συμπατριώτες μας μπορεί να πιστεύουν”.

Είπε επίσης ότι με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με αρμοδιότητες για πάταξη της διαφθοράς στην αστυνομία και τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας “κάποιοι θα οδηγηθούν πιθανόν και στα δικαστήρια”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς αστυνομικών αναφορικά με το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, ο κ. Συμεού απέφυγε να σχολιάσει το εν λόγω περισταστικό από τη στιγμή που όπως είπε διεξάγεται ποινική έρευνα από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.
Σε παρατήρηση ότι το εν λόγω περιστατικό έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την Αστυνομία, είπε ότι “σίγουρα το κατανοώ” εμμένοντας στη θέση ότι δεν είναι ορθό να πει οτιδήποτε από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα των ανακριτών.

Είπε επίσης ότι χθες ο Σύνδεσμος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης με τον οποίο συζήτησαν εκτεταμένα για το θέμα της διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα και για τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι αστυνομικοί είναι πάνω στα pay rolls (μισθολόγια) εγκληματικών ομάδων, είπε ότι ο Πρόεδρος ενημερώνεται από τον Αρχηγό και τον Υπουργό και “για να κάμει αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος σημαίνει ότι κάτι έχει υπόψη του”.

Ερωτηθείς εάν την ίδια πληροφόρηση έχει και ο Σύνδεσμος, ο κ. Συμεού απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ακούγονται μόνο ψίθυροι.
Αναφερόμενος και στη σύσκεψη που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συζήτηση του θέματος στην παρουσία των αρχηγών των κομμάτων, είπε ότι ως Σύνδεσμος “επιθυμούμε να βοηθήσουμε την ηγεσία της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις προσπάθειες τους για αντιμετώπιση του φαινομένου”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο μεγάλος ντόρος που έγινε γύρω απ` το θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία λειτούργησε προληπτικά αποτρέποντας ενδεχομένως κάποιους αστυνομικούς από το να προσφέρουν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε κάποια νυχτερινά κέντρα.

Είπε επίσης ότι τελευταία έγιναν και κάποιες μεταθέσεις -που καλώς έγιναν – που είχαν να κάμουν με τα μέτρα που λαμβάνονται για πάταξη της διαφθοράς.

Ανέφερε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι το αστυνομικό σώμα υπέστη τις μεγαλύτερες αποκοπές στη μισθοδοσία του ωστόσο “είναι αδιανόητο”, όπως είπε, αστυνομικοί να παίρνουν χρήματα από τον υπόκοσμο λόγω του ότι μειώθηκαν τα έσοδα τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι σίγουρα υπάρχει κόπωση στο αστυνομικό σώμα λόγω της υποστελέχωσης της Δύναμης και της αύξησης των καθηκόντων των αστυνομικών που θα μπορούσαν να τα αναλάβουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι.

“Αυτό το γνωρίζει η ηγεσία και ο Υπουργός και ήδη έχουν δοθεί 250 θέσεις και νομίζω ότι προς το τέλος του χρόνου θα γίνουν οι προσλήψεις ώστε να ανακουφιστούν όλες οι επαρχίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης”, πρόσθεσε.

Το πρόβλημα αυτό, είπε, αυξάνεται με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου σημειώνοντας η ασφάλεια των αγώνων δεν θα έπρεπε να είναι καθήκον της αστυνομίας.

Ο κ. Συμεού χαρακτήρισε ως θετικό μέτρο την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία μέρους της ασφάλειας των αεροδρομίων κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει και με την ασφάλεια των διαφόρων πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι δήμοι και οι κοινότητες.

Η αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί να εκτελεί αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα και αυτό άρχισε να γίνεται σταδιακά, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)