13 δις και τόκους 10 ετών καλείται να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία
14:08 - 30 Αυγούστου 2016
Την ανάκτηση ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης που δόθηκε στην Apple, ύψους 13 δις ευρώ και υπό την μορφή φορολογικών διευκολύνσεων, ζητά σήμερα η Κομισιόν. Η Κομισιόν μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους από τις άλλες επιχειρήσεις, μόλις 1% το 2003 και 0,005% το 2014. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω δύο ειδικών συμφωνιών μεταξύ του Ιρλανδικού κράτους από το 1991. Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το 2014 και κατέληξε φέτος στο συμπέρασμα ότι οι δύο συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να μεταφέρει τα κέρδη της σε δύο εταιρίες της Αpple στην Ιρλανδία, την Apple sales international και την Apple Operations Europe. Η Apple μετέφερε τα κέρδη της εταιρίας από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Όλα τα κέρδη φορολογήθηκαν με τους μειωμένους συντελεστές. Η ρύθμιση της Apple δεν είναι παράνομη, όμως οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο το 1991 και το 2007 ήταν.
Οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο περιέγραφαν τη διανομή των κερδών ανάμεσα στα υποκαταστήματα και τα λεγόμενα "κεντρικά γραφεία". Τα "κεντρικά" όμως, σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχαν μόνο στα χαρτιά "δεν είχαν υπαλλήλους ή πραγματική δραστηριότητα", είπε η αρμόδια επίτροπος Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Τα υποκαταστήματα υπάγονταν στο κανονικό ιρλανδικό φορολογικό δίκαιο και τα "κεντρικά" φορολογούνταν μόνο με βάση τις ειδικές συμφωνίες του 1991 και του 2007.
Η Apple έστελνε όλα τα κέρδη στα "κεντρικά γραφεία", και πλήρωνε φόρους με βάση τα προνομοιακά ποσοστά των ειδικών συμφωνίών. Αντιθέτως τα εργοστάσια και τα υποκαταστήματα, δεν παρουσίαζαν κέρδη, παρότι είχαν πραγματικές δραστηριότητες, γιατί είχαν προηγουμένως μεταφέρει τα κέρδη στα λεγόμενα "κεντρικά".
Η Apple πρέπει να πληρώσει τώρα στο Ιρλανικό δημόσιο 13 δις και τους τόκους 10 ετών. Η Ιρλανδία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η ανάκτηση. Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως "τα χρήματα θα μπορούσαν να μπουν σε κλειστό λογαριασμό για την περίπτωση που η Apple επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο".
"Κανένα κράτος δεν μπορεί να δίνει ασύμβατα φορολογικά πλεονεκτήματα σε καμία εταίρια, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Η ασύμβατες ενισχύσεις καταστρέφουν τον ανταγωνισμό και είναι άδικες", κατέληξε η Επίτροπος. Τέλος ανακοίνωσε ότι στο διεθνές επίπεδο ο OECD και οι G20 θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να κλείσουν τα κενά στη νομοθεσία και οι εταιρίες να πληρώνουν τα κέρδη τους εκεί που τα παράγουν. Η Κομισιόν διεξάγει τώρα έρευνα για παρόμοιες φορολογικές διευθετήσεις της Amazon και των McDonald`s στο Λουξεμβούργο.
ΚΥΠΕ