Μάρτυρας σε δίκη για κάνναβη ζήτησε να ορκιστεί στη θεά Θέμιδα

Εξοργισμένος με τη στάση τριών δικαστών παρουσιάζεται ο βιολόγος, Πέτρος Ευδόκας, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη γεωργού της Κλωστικής Κάνναβης, ο οποίος κατηγορείτο για "κατοχή και πρόθεση εμπορίας ναρκωτικών".

Όπως καταγγέλλει, μέσα από άρθρο του στην ιστοσελίδα Cyprus Indymedia, ο ίδιος ο κ. Ευδόκας  κλήθηκε  στη δίκη για να καταθέσει ως εμπειρογνώμων για την Κάνναβη. Ωστόσο, η στάση των δικαστών, όταν ο ίδιος ζήτησε να μην ορκιστεί στο Ευαγγέλιο ,αλλά στη Θεά Θέμιδα, άλλαξε προς το χειρότερο.
 
«Η Πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε να βάλω το χέρι μου "στο ιερό ευαγγέλιο" για να ορκιστώ, και ο υπάλληλος του δικαστηρίου καλοπροαίρετα κινήθηκε προς το μέρος μου για να τελεστεί η ορκωμοσία. Με ευγένεια, και μιλώντας σιγανά, ζήτησα να ορκιστώ στην Θέμιδα. Η Πρόεδρος, κα Χατζηγιάννη ερώτησε τον υπάλληλο - όχι εμένα - "τι είπε ο μάρτυρας;" Απευθύνθηκα λίγο πιο μεγαλόφωνα στους τρεις δικαστές και επανέλαβα ότι "με την άδεια σας, θα ήθελα ο όρκος μου να είναι προς την Θέμιδα, που είναι η Θεά της Δικαιοσύνης."
 
Όπως καταγγέλλει, η ταυτόχρονη αντίδραση των δικαστών τον άφησε  άναυδο. «Οι δύο Ανώτεροι Δικαστές κος Αμπίζας και κα Λυκούργου γέλασαν, ενώ ταυτόχρονα η κα Πρόεδρος συνοφρυώθηκε και με απέχθεια στο πρόσωπο της είπε "Όχι, όχι δε γίνεται". Μιλώντας προς εμένα στο τρίτο πρόσωπο διέταξε: "Να δώσει υπόσχεση και να προχωρήσουμε στην κατάθεση". Αναγκάστηκα να καταπιώ τον εξευτελισμό της Θέμιδας από τους Δικαστές, να καταπιώ τον χλευασμό που υπέστηκα προσωπικά και την απαγόρευση της θρησκευτικής μου αντίληψης για την Θεία Δικαιοσύνη, κατάπια και την υπεροπτική ξινίλα στο ύφος της μίας και την απόρριψη στο ύφος των άλλων δύο, και είπα "Δίνω τον λόγο της τιμής μου ότι θα πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια", και προχώρησα στην κατάθεση μου η οποία ήταν μακροσκελής, και βασισμένη σε γραπτή Γνωμάτευση (κείμενο πενήντα σελίδων) με επιστημονική ανάλυση της κάθε πτυχής της υπόθεσης».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ευδόκα, στο τέλος, οι Δικαστές έκριναν τον ίδιο ως αναξιόπιστο μάρτυρα, απορρίπτοντας την μαρτυρία του, ενώ ο κατηγορούμενος γεωργός  «καταδικάστηκε και φυλακίστηκε χωρίς ο  να έχει παραβεί κανένα νόμο».
 
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Ευδόκας αφήνει αιχμές ότι η απόφαση των Δικαστών θα ήταν διαφορετική, αν ο ίδιος ορκιζόταν κανονικά στο Ευαγγέλιο. «Κατέστησαν πολύ φανερό ότι αντελήφθησαν και έκριναν τα όσα κατέθεσα μόνο μέσα από την έκδηλη τους προκατάληψη», επισημαίνει.
 
 
 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ