Νέα πρόκληση από την Βόρεια Κορέα

Στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων φέρεται να προχώρησε και πάλι η Βόρεια εντείνοντας για ακόμη μία φορά το ψχροπολεμικό κλίμα με τη δύση.
 
Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap το οποίο επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι πύραυλοι εκτοξέυθηκαν στις 07:50 το πρωί τοπική ώρα όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
 
Σύμφωνα με την στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, ο ένας πύραυλος εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του, ενώ ο δεύτερος πύραυλος “εντοπίστηκε να έχει πορεία πτήσης από τη Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας,” σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Οι δύο εκτοξεύσεις πάντως δεν αποτέλεσαν απειλή για τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ (NORAD).

Ο πύραυλος αυτός, κατευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, πετώντας πάνω από θαλάσσια ύδατα τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Το κύριο τμήμα της ατράκτου του πυραύλου, προσγειώθηκε εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας στο Τόκιο.
 
Οι δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κλιμακώνουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο σε μία περίοδο ευαίσθητων αμυντικών ισορροπιών, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
 
Πρόκειται για την τρίτη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της κοινής απόφασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Σεούλ στις 8 Ιουλίου, για την ανάπτυξη του εξελιγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Καταδίκη από ΗΠΑ και Ιαπωνία

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών καταδικάζοντας τις εκτοξεύσεις, σημείωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο και ν' αντιδράσουν στις προκλήσεις τις Βόρειας Κορέας. “Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας από κάθε πρόκληση ή επίθεση,” είπε χαρακτηριστικά η Τζούλια Μέισον εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι εκτοξεύσεις αυτές “θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας ν' αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας.” 
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε από την πλευρά του, ως “σοβαρή απειλή” κατά της χώρας του την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι το Τόκιο “διαμαρτύρεται έντονα” για την ενέργεια αυτή.

Η Κίνα από την άλλη, προσδίδει στις δύο εκτοξεύσεις ένα χαρακτήρα διαμαρτυρίας από τη Βόρεια Κορέα κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα, το Πεκίνο θεωρεί ότι η Σεούλ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της, για την εγκατάσταση του THAAD στο πλαίσιο διατήρησης των σχέσεών της, με τις γειτονικές χώρες της Νότιας Κορέας.

Σημειώνεται ότι σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο η ανάπτυξη του THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Κίνας, καθώς το Πεκίνο εκτιμά ότι το αναφερόμενο σύστημα απειλεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, στην περιοχή.

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά