3000 ψυχές έχασαν μέσα σε 7 μήνες τη ζωή τους στην Μεσόγειο

Πέραν των 3.000 προσφύγων και μεταναστών έχασαν κατά το πρώτο επτάμηνο του 2016 τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην Ευρώπη.

 
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την ίδια περίοδο οι αφίξεις δια θαλάσσης ανήλθαν στις 257.186, εκ των οποίων οι 24.000 αφίχθησαν σε Ελλάδα και Ιταλία μόνο κατά τον μήνα Ιούλιο. Το 2015, οι συνολικές αφίξεις στη Μεσόγειο ξεπερνούσαν το ένα εκ. ατόμα.
 
Στην Κύπρο καταγράφηκαν 28 αφίξεις από την αρχή του έτους έως και την 31η Ιουλίου 2016.

 


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΟΜ την Τρίτη, αναφέρεται ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανάτων που καταγράφηκαν έως τώρα εντός του 2016, συνέβησαν στη Μεσόγειο, σε σύγκριση με το 60% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2015.
 
Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έχασαν συνολικά τη ζωή τους 4.027 πρόσφυγες ή μετανάστες, σε σύγκριση με 2.991 την ίδια περίοδο το 2015 και 2.265 κατά το πρώτο επτάμηνο του 2014. Εξ αυτών, τα 3.120 περιστατικά καταγράφηκαν στη Μεσόγειο.
 
«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΔΟΜ καταγράφει μεταναστευτικές απώλειες τουλάχιστον 3.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών σε αυτές τις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές» της Μεσογείου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Η πλειοψηφία των περιστατικών φέτος καταγράφηκε στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου (περιοχή Ιταλίας) με 2.692 νεκρούς, ενώ ακολουθεί η ανατολική Μεσόγειος με 383 θανάτους και οι διαδρομές της δυτικής Μεσογείου και δυτικής Αφρικής με 45 θύματα.

 

 
Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών στην ξηρά, για τους πρώτους επτά μήνες του 2016, ο ΔΟΜ κατέγραψε 26 περιστατικά θανάτου προσφύγων και μεταναστών επί ευρωπαϊκού εδάφους, 342 περιστατικά στη βόρεια Αφρική και 81 νεκρούς στη Μέση Ανατολή.
 
Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα 64 από τα 81 θύματα ήταν αιτητές ασύλου από τη Συρία, τους οποίους, σύμφωνα με αναφορές, πυροβόλησαν Τούρκοι συνοριοφύλακες.
 
Στην καταγραφή των στοιχείων, ο ΔΟΜ επικαλείται εκθέσεις από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ΚΥΠΕ
 

 

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)