Τορπιλίζουν ξανά το κλίμα οι Τούρκοι και απειλούν με μέτρα για το τεμάχιο «6»

 Το όποιο θετικό κλίμα καταβάλλεται προσπάθεια να οικοδομηθεί, με φόντο και την εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, τορπιλίζουν για άλλη μια φορά οι Τούρκοι, αμφισβητώντας ξανά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Συγκεκριμένα, με αφορμή τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οι Τούρκοι εμφανίζονται προκλητικοί, χαρακτηρίζοντας σαν παράνομη και άκυρη την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες. Υποστηρίζουν ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, να προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας της.  Σε ανακοίνωσή του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τανζού Μπιλγίτς ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας, τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάλεσε τις  εταιρείες που θα εξασφαλίσουν άδεια, «να σεβαστούν τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, του συνόλου του νησιού και να δραστηριοποιηθούν με κοινή λογική».
 
ΥπΕξ: Αβάσιμες θέσεις
Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης, απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα», προσθέτει. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Τεμαχίου 6, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτει, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος». Αναφέρει, τέλος, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.
 

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί»
Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου