Αναμονή μέχρι το Μάρτιο του 2017 για την ολοκλήρωση του πολυσυζητημένου έργου στην καρδιά της Λευκωσίας.

  Παρόλο που οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά για την αποπεράτωση του έργου στην καρδιά της Λευκωσίας ,τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετώπισε καθυστερούν ολοκλήρωση του. Σύμφωνα με τον τελευταίο προσδιορισμό το έργο αναμένετο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 ωστόσο ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης προσδιόρισε την ολοκλήρωση του έργου το πρώτο τρίμηνο του 2017
 
Ο σχεδιασμός του έργου ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid το 2005 όταν Δήμαρχος της Πρωτεύουσας τελούσε ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) της ΕΕ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007 – 2013, το Δήμο Λευκωσίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου με κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της Τάφρου, διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής την κατασκευή διώροφου υποστηρικτικού χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου με ράμπες πρόσβασης από το δρόμο, δημόσια αποχωρητήρια, σκάλα και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις Πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας.
 
Στο επίπεδο της τάφρου θα δημιουργηθεί παιδότοπος, καφεστιατόριο, μικρό ανθοπωλείο, αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων και μικρός χώρος προβολών με μετακινούμενες καρέκλες και εξοπλισμό, γραφείο πληροφοριών.
 
Τα δύο περίπτερα που ήταν στην Πλατεία και κατεδαφίστηκαν θα μεταφερθούν στην τάφρο.
Επίσης, επτά υδάτινα στοιχεία, βάθους 20 εκατοστών θα λειτουργούν ως σημεία αντανάκλασης, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν δροσιά στο χώρο το καλοκαίρι.
 
Στην αιωρούμενη γέφυρα (πάνω μέρος της Πλατείας) δεν θα υπάρχουν καταστήματα ή χώροι αναψυχής.
 
 
Με τα έργα για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, που ξεκίνησαν στις 9 Ιουλίου 2008, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008 το αυθεντικό «αυτί» του καρδιόσχημου προμαχώνα Ντ’ Αβίλα. Τα νέα δεδομένα δημιούργησαν την ανάγκη για τροποποίηση των αρχικών σχεδίων και αυτή έγινε από το γραφείο της Zaha Hadid υπό τους όρους που τέθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
 
Τα νέα δεδομένα έφεραν την τότε Δήμαρχο Ελένη Μαύρου να χρονοθετεί την προκήρυξη προσφορών το Σεπτέμβρη του 2010, τις εργασίες να αρχίζουν αρχές του 2011 και στόχο η πλατεία να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 2012 πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
 
Τελικά η κ. Μαύρου υπέγραψε τα συμβόλαια ανάθεσης του έργου στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, τέσσερις ημέρες μετά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών του 2011 και την απώλεια της Δημαρχίας, με την MILTIADES NEOPHYTOU CIVIL ENGINEERING CONTRACTORS & DEVELOPERS LTD.
 
Στις 14 Φεβρουαρίου 2014 ο Δήμος Λευκωσίας και η Εταιρεία Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό για τερματισμό του συμβολαίου εκτέλεσης του έργου και προκηρύχθηκαν νέες προσφορές που κατέληξαν σε υπογραφή συμβολαίου στις 23 Δεκεμβρίου 2014 με την LOIS Builders Ltd. Οι εργασίες άρχισαν στις 14 Ιανουαρίου, και αναμενόταν να ολοκληρωθούν σε 64 εβδομάδες δηλαδή τέλη Μαρτίου του 2016.
 
Αργότερα, η ολοκλήρωση του έργου προσδιορίστηκε στο τέλος του 2016 και την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος Λευκωσίας προσδιόρισε την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Μάρτη του 2017, επειδή όπως ανέφερε άλλαξε ο σχεδιασμός για το φωτισμό από συμβατικό σε LED και λόγω των απαιτήσεων του εργολάβου τα γλυπτά να λαξευτούν κατά συγκεκριμένο τρόπο.
 
Τα έργα έχουν προχωρήσει σε σημείο που να είναι ορατός ο βασικός σχεδιασμός.
 
Κατά το Δήμαρχο Λευκωσίας η πλατεία Ελευθερίας είναι έργο που παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει στην Κύπρο και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν αυτό ολοκληρωθεί θα αλλάξει η πόλη και θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και επιχειρηματίες και θα θέσει το αστικό κέντρο σε πορεία αναζωογόνησης και ανάπτυξης.
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διάφοροι φορείς με το δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στο δράμα των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά
Παροχή στοχευμένης στήριξης σε πληγέντες από πυρκαγιές από το Υφ. Πρόνοιας
Καθαίρεσε άλλους δύο κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού το Συνοδικό Δικαστήριο-Υπέπεσαν σε παραπτώματα
Κατοχύρωση επαγγέλματος ζητούν οι μεταφορείς Skip-Καταγγέλλουν κλείσιμο μονάδας ανακύκλωσης για απόβλητα (pics)
Συγκινητική εικόνα με τη διάσωση ηλικιωμένου που περικυκλώθηκε από τις φλόγες-«Ο παππούς που έγινε παππούς μας…»
Παράνομο σκουπιδότοπο ανάμεσα σε τρεις κοινότητες καταγγέλλουν οι Οικολόγοι-«Εστία ανάφλεξης πυρκαγιάς»
Βασικά προληπτικά μέτρα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές συστήνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών
Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα
Αποκαρδιωτική η κατάσταση στα φράγματα, μειώθηκαν τα αποθέματα νερού-Μόλις στο 17,4% η πληρότητα
Ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της ΑΗΚ στις πληγείσες περιοχές-Καταγράφηκαν 500 κατεστραμμένοι πάσσαλοι