Αντιμέτωπη με «καυτά» νομοσχέδια που επείγουν από σήμερα η Βουλή

Με μεγάλο όγκο νομοθετικών εργασιών και νομοσχέδια σε εκκρεμότητα, η Βουλή επαναρχίζει τις εργασίες της, μετά  από διακοπή 1,5 περίπου μήνα για τις θερινές διακοπές.
Το κλείσιμο του Κοινοβουλίου άφησε ανολοκλήρωτες τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις επί σημαντικών νομοσχεδίων, τα οποία επείγεται η κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό, και με την επιστροφή των βουλευτών, το βάρος θα δοθεί σε αυτά τα νομοσχέδια, προκειμένου να πάρουν το δρόμο για την Ολομέλεια οπωσδήποτε μέσα στο Φθινόπωρο. Όπως προκύπτει, εξαιρετικά επείγοντα κρίνονται τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο Φθινόπωρο.
 
Η μεταρρύθμιση της Δ/Υ
Φλέγον θεωρείται το θέμα του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η συζήτηση των νομοσχεδίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αν και η διαδικασία είχε κολλήσει τους τελευταίους μήνες  στην «αντισυνταγματικότητα», την οποία εντόπισε ο Γενικός Εισαγγελέας επί των κανονισμών σε σχέση με την ποσόστωση που προβλέπεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Τα πέντε εκ των έξι νομοσχεδίων  αποσύρθηκαν, μελετήθηκαν και επανακατατέθηκαν την Παρασκευή  στη Βουλή, καθώς βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε ότι αφορά τις θέσεις των κομμάτων επί των νομοσχεδίων, έντονη είναι η διαφωνία του ΑΚΕΛ στα θέματα του κρατικού μισθολογίου και της εναλλαξιμότητας. Επί της ουσίας, διαφωνεί με τη ρύθμιση του θέματος νομοθετικά.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια  προνοούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς του Δημοσίου, όπως αλλαγή του τρόπου πρόσληψης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων, εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης της απόδοσής τους, εφαρμογή της εναλλαξιμότητας και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Κόκκινο πανί αποτελεί για δημοσίους υπαλλήλους και μερίδα των κομμάτων, το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση από όλες και αφορά την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει τη διατήρηση του κρατικού μισθολογίου σε βιώσιμα επίπεδα, αποτρέποντας την αύξησή του μέσω αλόγιστων προσλήψεων. Θα διασφαλίζει επίσης ότι η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, βάσει των μεταβολών του ΑΕΠ. Στόχος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επί του κρατικού μισθολογίου είναι η 1η Ιανουαρίου 2017.

 Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Επίσης εξαιρετικά επείγοντα θεωρούνται τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το οποία θα κριθεί μάλιστα το κατά πόσον θα διενεργηθούν κανονικά οι δημοτικές εκλογές, όπως και η διάρκεια της θητείας των επόμενων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων (εφόσον γίνουν οι εκλογές). Τα νομοσχέδια αυτά προνοούν κατά κύριο λόγο, συμπλεγματοποιήσεις βασικών υπηρεσιών μεταξύ δημοτικών αρχών, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους, σε μια περίοδο που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.  Αναλυτικά, προβλέπεται μεταξύ άλλων δημιουργία πέντε Επαρχιακών Συμβουλίων, στα οποία θα μεταφερθούν μια σειρά από αρμοδιότητες, οι οποίες σήμερα είναι σκόρπιες στην τοπική αυτοδιοίκηση (Συμβούλια Αποχέτευσης και Συμβούλια Υδατοπρομήθειας). Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο τέλος να δούμε και πρόνοιες για μείωση του αριθμού των δήμων, πρόνοιες οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το κομμάτι που αφορά στη διενέργεια ή όχι των επόμενων δημοτικών εκλογών,, προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στα εν λόγω νομοσχέδια. Επειδή όμως υπήρξε συζήτηση για το θέμα, δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν σχετικές πρόνοιες, στη βάση των αποφάσεων και των συνεργασιών που θα δημιουργήσουν μεταξύ τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επικείμενες  δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες  για το ερχόμενο Δεκέμβριο, το νομοσχέδιο πρέπει να πάρει το πράσινο φως αν είναι δυνατόν μέσα στο Σεπτέμβριο.
 
 Αγώνας δρόμου και για την ευρωπαϊκή οδηγία
Αγώνα δρόμου θα πρέπει να τρέξει η Βουλή για να εξετάσει και να εγκρίνει τα τρία νομοσχέδια, τα οποία εναρμονίζουν το εθνικό δίκαιο με την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων. Πρόκειται για την οδηγία,  η προθεσμία της οποίας έχει λήξει εδώ και μήνες, χωρίς ουσιαστικές κινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου.  Βεβαίως της άμεσης μελέτης και ψήφισης του νομοσχεδίου, πρέπει να προηγηθεί η κατάθεση των σχετικών νομοθετημάτων από την κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβουμε τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα, τονίζοντας πως το κοινοβούλιο αναμένει την κατάθεση των νομοσχέδιων, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα ότι αυτά θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά τους και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για τη Δημοκρατία σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Άγγελος Βότσης, τον διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας στις 9 Σεπτεμβρίου και θα προωθηθούν άμεσα για συζήτηση στην Επιτροπή.

Όλα ανοιχτά για τη CYTA
Παρόλο που ακόμα δεν υπάρχει τίποτα απτό, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για μετοχοποίηση της CYTΑ. Όπως πρόσφατα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η μετοχοποίηση και στη συνέχεια η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός  Οργανισμός. Αν και ξεκαθάρισε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει έτοιμη πρόταση για να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα βρίσκεται ενώπιον των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή φόρμουλα που θα πείσει την αντιπολίτευση ότι κατοχυρώνεται η προστασία του οργανισμού από ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση. Βεβαίως, ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα φέρει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ. Βουλευτές του κόμματος τόνισαν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί απέναντι στην  όποια μετοχοποίηση, κάνοντας λόγω για μεθόδευση της κυβέρνησης, προκειμένου  να πετύχει το στόχο της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.  Πάντως, έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι στόχος είναι όπως το θέμα να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
 

Δειτε Επισης

Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ