AHK: Με το βλέμμα στο ΦΒ πάρκο στο Ακρωτήρι

Εν αναμονή των τελικών αδειοδοτήσεων βρίσκεται η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κύπρο από την ΑΗΚ. 
Το ΦΒ πάρκο ισχύος 20MW που έχει σχεδιαστεί θα βρίσκεται σε μια έκταση 350 δεκάριων περίπου στην περιοχή Ακρωτηρίου, εντός των Βρετανικών Βάσεων και σε γη της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Προς το παρόν έχει γίνει ο προκαταρκτικός σχεδιασμός, έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις για σχετικές άδειες από τον Έπαρχο Λεμεσό και τις Βρετανικές Βάσεις, έχει γίνει η μελέτη αντανακλάσεων  για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων στις Βάσεις και εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα υποβληθούν επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητηθεί για την περιβαλλοντική μελέτη από την ΑΗΚ. 

Τα τελευταία δύο χρόνια η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εργάζεται εντατικά πάνω στο όλο έργο, με στόχο την ολοκλήρωσή του πριν από το 2019 καθώς θα συνεισφέρει καταλυτικά στους Ευρωπαϊκούς στόχους που πρέπει να πιάσει η Κύπρος το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΦΒ πάρκο Ακρωτηρίου της ΑΗΚ θα είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων ΑΠΕ για το 2020. Με βάση το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ ο στόχος για ΦΒ το 2020 είναι 250 MW, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί περίπου 80 MW, κατά κύριο λόγο διάσπαρτα σε οροφές υφιστάμενων κτιρίων.   

Η κατασκευή του έργου θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια, ωστόσο η ολοκλήρωση του θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκδοθούν οι σχετικές άδειες, αλλά και πότε το υπουργείο Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή θα επιτρέψουν τη λειτουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι άδειες για μεγάλα ΦΒ πάρκα αναμένεται ότι θα δοθούν περί τα τέλη  του 2016.
 
Καθυστερήσεις θα φέρουν επιπτώσεις
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2019, δηλαδή θα προλάβει οριακά να συνεισφέρει στους στόχους του 2020, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως αν υπάρξους καθυστερήσεις στην παραχώρηση των αδειών για τα μεγάλα ΦΒ πάρκα, η χώρα δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους του 2020. 
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η ΑΗΚ εργάζεται στενά με τις Αρχές των Βάσεων με στόχο τόσο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του έργου όσο και τη μείωση του κόστους καθώς πεποίθηση της αρχής είναι ότι τα μεγάλα ΦΒ πάρκα, πέρα από την επίτευξη των εθνικών στόχων, συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρισμού και στη συγκράτηση τους σε χαμηλά επίπεδα, μιας και το κόστος ανά MW είναι σημαντικά πιο χαμηλό από τα διάσπαρτα ΦΒ.