Φρένο Ομπάμα στην προέλαση των Τούρκων στη Συρία

Η Κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διατύπωσε την αντίθεσή της αναφορικά με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης που φέρει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
 
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προέλασαν σήμερα στα ενδότερα της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από μαχητές που είναι σύμμαχοι με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
 
"Περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούμε", τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.
 
Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσαν πάντως πως ο στρατός εκτόξευσε πυρά εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών των Μoνάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία Χάσακα, καθώς η πολιτοφυλακή υποστήριξε νωρίτερα πως ένας από τους μαχητές της τραυματίστηκε από σφαίρες των τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.
 
Ο εκπρόσωπος του YPG, Ρεντούρ Τζελίλ, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς πως τουρκικά άρματα μάχης πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον των Κούρδων μαχητών μεταξύ των πόλεων Καμισλί, Αμούντα, που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, στην επαρχία Χάσακα.
 
Στο μεταξύ και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και να μην στοχοθετεί Κούρδους μαχητές που αποτελούν μέρος των Σύρων ανταρτών.
 
"Καλέσαμε την Τουρκία....να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη ενάντια στο ΙΚ και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες", τόνισε ο κ. Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου.
 
Πρόσθεσε εξάλλου πως ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή.
 
 
 

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί