"Αν η ε/κ πλευρά δεν προβάλει ανέφικτα αιτήματα δυνατό να έχουμε κατάληξη"

Την εκτίμηση πως αν η ε/κ πλευρά "δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα", τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι η προσέγγιση του «να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» δεν βοηθά την όλη διαδικασία.
 
Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη είπε ότι κατά την παραμονή του εκεί είχε την ευκαιρία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου να συναντηθεί με ηγέτες διάφορων χωρών βελτιώνοντας τις σχέσεις του ψευδοκράτους.
 
Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι 6 επερχόμενες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι κρίσιμης σημασίας και ευχήθηκε όπως ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια της οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής, και πως ο ίδιος αναμένει από την ε/κ πλευρά να επιδείξει ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση κατά την ερχόμενη περίοδο. Ισχυρίστηκε δε ότι η τ/κ πλευρά λειτουργεί συναινετικά, με ρεαλιστικά αιτήματα και με τη δέουσα κατανόηση σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή λύση.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι προτάσεις της τ/κ πλευράς γίνονται στη βάση της ομοσπονδιακής δομής και πως αν η ε/κ πλευρά δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο. Επανέλαβε ότι οι 6 επόμενες συναντήσεις είναι κρίσιμες και ευχήθηκε όπως καταστεί τελικά εφικτό να εκδοθεί κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει φως σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τριμερούς και πενταμερούς συναντήσεων.
 
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το τι σημαίνει ανέφικτα αιτήματα της ε/κ πλευράς, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να ζήσουν στο νησί στη βάση πολιτικής ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας και πως δεν γίνεται να υπάρξει κατάληξη με προσεγγίσεις οι οποίες ξεκινούν από το «ποτέ». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι αποδεκτά και άλλα που δεν είναι και πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες.
 
Ακολούθως είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί διεξοδικά στο τελικό στάδιο (των διαπραγματεύσεων) στο πλαίσιο πενταμερούς συνάντησης. Είπε ότι το ΗΒ που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα θέλει να τερματίσει τις εγγυήσεις του διατηρώντας ωστόσο τις βάσεις στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για εγγυήσεις και ότι μόνο οι Τ/κ που είναι πιο αδύναμοι σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό θέλουν τις τουρκικές εγγυήσεις. «Η ε/κ πλευρά πρέπει να αντικρίσει το θέμα από αυτή τη σκοπιά και με ρεαλισμό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η προσέγγιση του «να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» δεν βοηθά την όλη διαδικασία.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη σε ό,τι αφορά το εδαφικό πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά στο τελευταίο στάδιο αμέσως πριν συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί την Ελλάδα και ακολούθως θα μεταβεί στα κατεχόμενα. «Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, είτε θα λύσουμε το πρόβλημα εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και μπαίνοντας στο 2017 ή αν αν δεν το κάνουμε αυτό οι επόμενες γενιές θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους», ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοσίευση στοιχείων χορηγιών ΟΠΑΠ
Μήνυμα Αννίτας για ισχυρό ΔΗΣΥ με καρφιά σε ΕΛΑΜ και αναφορά σε Φειδία-«Αποφυγή λαϊκισμού για φθηνούς πολιτικούς πόντους»
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδια για εναρμόνιση με τον κανονισμό ΕΕ για ψηφιακές υπηρεσίες
Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερική συναντήθηκε με το ΚΝΚ στα κατεχόμενα
Ζήτησε να θεωρείται βουλευτής του ΔΕΚ ο Θεμιστοκλέους αλλά αρνήθηκε η Βουλή-«Αν δεν το αναγνωρίζετε δεν φταίω εγώ»
Παρέμβαση Χατζηγιάννη για Γάζα και Ιράν στην Ολομέλεια ΚΣ ΟΑΣΕ
Τατάρ στον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν: Η «τδβκ» είναι η τιμή και η σημαία του τουρκικού κόσμου
Νομοθετική ρύθμιση για εγγραφή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών αναζητά η Βουλή
Ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τα νομοσχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση ο Κεραυνός