Στο τραπέζι της Γενεύης Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη, με θέμα το Συριακό.
 
Ο ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του, ότι οι Κούρδοι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να κατατμηθεί η Συρία, καθώς αυτό θα πυροδοτούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη την περιοχή.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην επιχείρηση Τουρκίας – ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι μόνον οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας με τη συναίνεση των αρχών της χώρας.

"Επί του πεδίου στη Συρία πολλές χώρες είναι παρούσες στρατιωτικά με δυνάμεις που αναπτύχθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συριακής ηγεσίας. Μόνο οι ρωσικές και οι ιρανικές δυνάμεις είναι παρούσες εκεί με τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας", επέμεινε ο κ. Λαβρόφ.

Την Τετάρτη στρατεύματα της Τουρκίας, με αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, άρχισαν μια επιχείρηση που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι έχει στόχο την εξουδετέρωση της απειλής τόσο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), όσο και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
 
Για τους Κούρδους της Συρίας, ο Τζον Κέρι  δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποστήριζε την ανεξαρτησία τους , ωστόσο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί τους.
 
"Υπήρξε μια περιορισμένη συνεργασία με μια συνιστώσα των Κούρδων μαχητών. Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες των φίλων μας στην Τουρκία για αυτό το ζήτημα", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
"Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε εκτεταμένες συνομιλίες για αυτό, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί στη Συρία καθώς επιδιώκουμε μια πολιτική λύση", κατέληξε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία