Η άγνωστη ιστορία των Αμερικανών κατασκόπων που είχαν σταθμό παρακολούθησης στον Γερόλακκο (pics)

Συνηθίσαμε να λέμε και να γράφουμε πως η θέση της Κύπρου είναι γεωστρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εν μέσω του ψυχρού πολέμου η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από τους Βρετανούς που είχαν την διοίκηση του νησιού, όσο κι από τους Αμερικανούς συμμάχους τους, που ήθελαν να κατασκοπεύουν τα πάντα, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Θέτοντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής υπενθυμίζεται πως στην μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο μέχρι τότε κράτος της Παλαιστίνης υλοποιούνταν οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για διάλυση της Παλαιστίνης και ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. 

Για την εξυπηρέτηση του πιο πάνω στόχου οι Αμερικανοί μετά από άδεια των Βρετανών ίδρυσαν στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Γερόλακκος βόρεια της Λευκωσίας την Νaval Facility που ήταν σταθμός παρακολούθησης σημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΝAVFAC ήταν σταθμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά στην ουσία ήταν μονάδα συλλογής πληροφοριών. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στον Γερόλακκο τον Ιούνιο του 1957 και διαλύθηκε λίγους μόλις μήνες πριν την τουρκική εισβολή, στις 23 Απριλίου 1974. 

Στα καθήκοντα των αμερικανών εργαζόμενων του σταθμού ήταν η παρακολούθηση μηνυμάτων από τη Μέση Ανατολή, η καταγραφή τους, η μετάφραση, η ανάλυση, η αποκρυπτογράφηση και η αποστολή τους στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο σταθμός του Γερολάκκου εστίασε στην κατασκοπεία ιδιαίτερα της PLO (Παλαιστινιακή Οργάνωση) και στον ηγέτη της Γιασέρ Αραφάτ. Συχνά οι πληροφορίες που συνέλεγαν οι Αμερικάνοι στον Γερόλακκο είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις εξελίξεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ένα Άραβα μεταφραστή που υπηρέτησε στη βάση και συγκεκριμένα στο αρμόδιο γραφείο για το Παλαιστινιακό οι πληροφορίες στέλνονταν στην NSA κι από εκεί στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Η βάση υπήρξε για χρόνια πηγή πληροφοριών τόσο της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ), όσο και της ΝSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).

Οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι στον σταθμό έφταναν περίπου τους 200 και ήταν οργανωμένοι αφού διέθεταν ομάδα baseball, softball, american football, μπάσκετ καθώς και πολιτιστικές ομάδες.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από παλιούς εργαζόμενους στη βάση, μας δίνει μια πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των μελών της και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την ζωή των Αμερικανών στην Κύπρο, μια πτυχή που τουλάχιστον στους νεότερους είναι παντελώς άγνωστη. 

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό μπορεί κανείς να δει και φωτογραφίες της Κύπρου μιας άλλης εποχής 

 
 
Η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία 
 
 
 
Φωτογραφία από τη Λέσχη των Αμερικανών της Κύπρου 
 
 
Οι Αμερικάνοι δεν έχασαν την ευκαιρία να καταγράψουν εικόνες από τις παρελάσεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ μετά την ανακοίνωση της Ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1959
 
 
 
Σύνθημα υπέρ της παθητικής αντίστασης που ξέμεινε σε τοίχο της Λευκωσίας
 
 
 
Τα στελέχη του Αμερικάνικου σταθμού στον Γερόλακκο 
 
 
 
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικού του σταθμού 
 
 
Πολλοί από τους εργαζόμενους στον σταθμό διέμεναν στο ξενοδοχείο Ατλάντα
 
Φωτογραφία απο την τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας 
 
 
Οι δραστηριότητες των Αμερικανών στην Κύπρο καταγράφονταν από εφημερίδα που εκδιδόταν από τους ίδιους με την ονομασία Cyprus Sea Bag
 
 
 
Η Καμάρες στη Λάρνακα την δεκαετία του 50´
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας