Υπ. Παιδείας: Είμαστε πανέτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά

 Είμαστε πανέτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής πραγματοποίησε επίσκεψη στην αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπου και ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία αποστολής των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΠ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι το σύνολο των βιβλίων έχουν ήδη, όπως είπε, φτάσει ή θα φτάσουν εντός των επόμενων ημερών στις σχολικές μονάδες.

Όπως εξήγησε, η διανομή των συνολικά 700-750 διαφορετικών βιβλίων ξεπερνάει το 90% σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Συγκεκριμένα ένα ποσοστό πέραν του 90% των βιβλίων έχει φτάσει στα Δημοτικά, πέραν του 96% στα Γυμνάσια, πέραν του 95% στις Τεχνικές Σχολές και πέραν του 86% στα Λύκεια, ενώ αναμένεται ότι μέχρι την έναρξη των μαθημάτων θα φτάσει σχεδόν το 100% των βιβλίων στα σχολεία. Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πρόβλημα σε κανένα μάθημα.

Σημείωσε επίσης ότι το 100% των βιβλίων που έπρεπε να τυπωθούν από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ήδη εκτυπωθεί, όπως επίσης και ότι το 100% των βιβλίων που θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί από την Ελλάδα έχουν ήδη παραληφθεί.

Ο Κώστας Καδής εξήγησε πως πρόκειται για μαι τεράστια αποστολή, λόγω και της πληθώρας των βιβλίων, υποδεικνύοντας ότι το να υπάρξει πρόβλημα με 1 ή 2 εγχειρίδια εντάσσεται στα πλαίσια του αποδεκτού.

Σε κάθε περίπτωση υπενθύμισε, όλα τα βιβλία είναι αναρτημένα ηλεκτρονικά και μπορούν οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο παρακολουθεί καθημερινά την όλη διαδικασία και εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τη δουλειά που γίνεται τόσο από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων όσο και από την Αποθήκη «διότι», όπως σημείωσε, «είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την έγκαιρη αποστολή των βιβλίων στα σχολεία».

«Αυτό που διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι είναι ότι φέτος είναι η καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά σε σχέση με την έγκαιρη αποστολή των βιβλίων στα σχολεία» πρόσθεσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε και στην φετινή καινοτομία που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας και η οποία αφορά την αποστολή τετραδίων σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών, «τετράδια εργασιών τα οποία έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες των παιδιών των Δημοτικών και τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να οργανώσουν τη δουλειά τους παρέχοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς».

Συνολικά το κόστος των βιβλίων ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, 20 ευρώ δηλαδή ανά μαθητή. Το Υπουργείο προμηθεύει με βιβλία τόσο τα σχολεία του Δημοσίου όσο και ιδιωτικά σχολεία ιδίου τύπου ενώ για την περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων που δεν είναι ιδίου τύπου με τα δημόσια μπορούν να αγοράζουν τα βιβλία από τις αποθήκες του Υπουργείου. Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο προμηθεύει με βιβλία όχι μόνο τα σχολεία στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αγγλία, στην Αμερική και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ελληνική ομογένεια.

Σε ερώτηση κατά πόσο τα εγκλωβισμένα παιδιά θα πάρουν και αυτά έγκαιρα τα βιβλία τους ο Υπουργός απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για να βρίσκονται τα βιβλία έγκαιρα στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.


Συνάντηση με την ΠΟΕΔ

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΕΔ είπε ότι αυτή διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως ουσιαστικά χτες και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκαν όσα το ΥΠΠ έλεγε την τελευταία περίοδο στην ΠΟΕΔ, ότι δηλαδή θα λαμβάνονταν μέτρα για αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, τη στήριξη των σχολείων για εφαρμογή του νέου πλαισίου για επαγγελματική μάθηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

«Όλα αυτά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνονται πράξη και επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά αυτό που διαβεβαιώναμε όλη αυτή την περίοδο και την ΠΟΕΔ και τους εκπαιδευτικούς εταίρους που ενδιαφέρονται γύρω από αυτά τα θέματα» είπε και πρόσθεσε ότι με τα δεδομένα αυτά ο ίδιος θεωρεί ότι τα σχολεία είναι πλήρως στελεχωμένα.

«Είμαστε πανέτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά» τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης σε έργα υποδομής που γίνονται στις σχολικές μονάδες λέγοντας ότι και σε αυτό τον τομέα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε τα έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να ολοκλρωθούν και τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν είτε την ασφάλεια είτε τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα και με την ΟΕΛΜΕΚ, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα του ΥΠΠ προς τους εκπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ θα αποφευχθεί η όποια αναστάτωση.

Απαντώντας στο κατά πόσο πρόκειται να ικανοποιηθούν αιτήματα σε ό,τι αφορά θέσεις ο κ. Καδής είπε ότι «δεν θα ικανοποιηθούν αιτήματα στη βάση της λογικής να προσληφθούν περισσότεροι (εκπαιδευτικοί)» και τόνισε ότι η προσέγγιση του ΥΠΠ είναι ξεκάθαρη «οι όποιες ανάγκες προσδιορίζονται στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών».

Δήλωσε παράλληλα βεβαιότητα ότι εφόσον οι εκπαιδευτικοί προσέλθουν στο διάλογο με σύνεση και υπευθυνότητα θα αντικρίσουν θετικά τις προτάσεις του ΥΠΠ.

Πρόγραμμα αναλφαβητισμού

Αναφέρθηκε τέλος στις αλλαγές στο πρόγραμμα για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο αναλφαβητισμού εξηγώντας ότι η νέα πολιτική στο θέμα αυτό είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων ειδικής επιστημονικής επιτροπής η οποία πρότεινε τη διαφοροποίηση στη στήριξη που παρέχεται στα παιδιά με ρίσκο για αναλφαβητισμό. «Στηρίζεται σε δεδομένα διεθνή αλλά στηρίζεται και σε δεδομένα κυπριακά. Έγινε αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και φάνηκε ότι δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, άρα αυτά που θα προτείνουμε στηρίζονται στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης» επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας πως αν και το ΥΠΠ είναι ανοιχτό σε διάλογο για το θέμα αυτό, εντούτοις το πρόγραμμα όπως εφαρμοζόταν στα σχολεία μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά.

«Σίγουρα όμως τα παιδιά που έχουν ρίσκο για αναλφαβητισμό θα πάρουν τη στήριξη που χρειάζονται από το ΥΠΠ και μάλιστα στη βάση της δέουσας επιστημονικής τεκμηρίωσης» πρόσθεσε καταλήγοντας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας