ΚΕ : Η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού γίνεται με την τουρκική πλευρά και όχι με τα Κόμματα

 Η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν γίνεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, αφού θα απουσιάζει στο εξωτερικό τρεις φορές κατά το Σεπτέμβριο, θα έχει έξι συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα προεδρεύσει σε αρκετές συσκέψεις για την εσωτερική διακυβέρνηση – και σε κάποιες από αυτές έχουν κληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων ως ένδειξη της επιθυμίας του Προέδρου για συναίνεση στα μεγάλα θέματα - έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για ενημέρωση και για ανταλλαγή απόψεων. Την επομένη ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Σλοβακία και από κει στη Νέα Υόρκη”.

“Θυμίζω ότι από τη μέρα όπου έγινε η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και αυτή ήταν διαδικαστικής φύσεως. Έχει αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπως στο μεσοδιάστημα τα κόμματα έρθουν στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθούν από τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει όλα τα κόμματα για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών”, πρόσθεσε.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά”, είπε, “ ότι η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν γίνεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα. Η διαπραγμάτευση γίνεται με την τουρκική πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, και όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει ζητήσει από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να τον συνοδεύσουν σε μια διάσκεψη, τύπου Μπούργκενστοκ και ερωτηθείς κατά πόσο να αναμένουμε παρόμοια έκκληση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε περίπτωση που φτάσουμε σε ένα τέτοιο στάδιο, σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό – και για να μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να είμαστε στο παρά πέντε της λύσης και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη για να ασχοληθεί με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων – να είστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο