Τι πρότεινε ο Τσίπρας στους Σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών στο Παρίσι

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα, μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, εναλλακτική στην συντηρητική και νεοφιλελεύθερη που ευθύνεται για την κρίση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του στη συνάντηση Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα είναι απαραίτητη μια πολιτική αποτίμηση της πορείας της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι σήμερα, γιατί της προκάλεσε ζημιά η συνεργασία με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας και γι' αυτό είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση. Στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε πρόταση για δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη.
 
Όπως τόνισε, το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε, τονίζοντας ότι σήμερα η ΕΕ είναι παράλυτη από την κρίση, η ΕΚΤ δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, ο ευρωπαϊκός Βορράς έχει παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και ο ελλειμματικός Νότος βιώνει έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Για ν’ αντιμετωπιστούν αυτά χρειάζεται, σημείωσε, ενίσχυση των αναπτυξιακών εργαλείων.
 
Και πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, να δοθεί προτεραιότητα στους εξής άξονες:
- Να υπάρξει κοινή στάση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Να απαιτήσουν το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν γίνεται να καταργηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον να ζητηθούν εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες αποφάσεις και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με επιμερισμό των βαρών μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.
 

Δειτε Επισης

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης
Πώς έστησαν την αδιανόητη τηλεφωνική απάτη με θύμα τον 13χρονο-«Η μάνα σου τραυμάτισε ένα κορίτσι»
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν