Ανακαινίζω και εξοικονομώ

Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το  σπίτι σας, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά και την  ενεργειακή του αναβάθμιση.  Έτσι θα μειώσετε σημαντικά  το λογαριασμό του ρεύματος σας και θα δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι σας.
 
Σας δίνουμε 10 συμβουλές για τις αναβαθμίσεις που θα πρέπει να λάβετε υπόψη:
Α) Θερμομονώστε τους τοίχους. Η θερμομόνωση τοιχοποιίας είναι ουσιώδης, αφού οι απώλειες ενός κτιρίου από τους τοίχους αναλογούν στο 45%. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε από αξιόπιστες εταιρείες και προμηθευτές που θα μπορούν να σας προσφέρουν και κάποιες εγγυήσεις. 

Β) Θερμομονώστε την οροφή. Μια καλή θερμομόνωση, εκτός από τη μείωση των ενεργειακών απωλειών, οι οποίες αναλογούν στο 40%, θα προσφέρει παράλληλα και προστασία στην υγρομόνωση της ταράτσας σας.

Γ) Θερμομονώστε τα κουφώματα. Το ποσοστό ενεργειακών απωλειών από τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν είναι καθόλου αμελητέο, αφού αναλογεί γύρω στο 25-30% των συνολικών απωλειών ενέργειας σε ένα κτίριο. Η χρήση κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή μειώνει τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης και κατ’ επέκταση την επίδραση στο περιβάλλον. Τα θερμομονωτικά κουφώματα δημιουργούν ταυτόχρονα ένα πιο άνετο και ήσυχο σπίτι, αφού μειώνουν τα ρεύματα αέρα και τον εξωτερικό θόρυβο.

Δ) Αν θα αλλάξετε τα κλιματιστικά, επιλέξτε νέες τεχνολογίες με μοντέλα που χρησιμοποιούν το καινούριο ψυκτικό αέριο R-32, το οποίο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Επίσης, είναι εύκολο να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, κάτι που του προσφέρει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πλεονέκτημα.  Λάβετε υπόψη ότι από το 2025 θα απαγορευτεί η εισαγωγή κλιματιστικών με το παλαιότερο ψυκτικό αέριο R-410.

Ε) Αν θα αντικαταστήσετε το σύστημα θέρμανσης, προχωρήστε με ένα σύστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία της αντλίας θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας  έχουν βαθμό απόδοσης 300%. Χρησιμοποιούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και είναι πιο αποδοτικές από το αποδοτικότερο σύστημα θέρμανσης ορυκτού καυσίμου , όπως ο λέβητας πετρελαίου και υγραερίου.

Στ) Εγκαταστήστε θερμοστάτες στα καλοριφέρ, ώστε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Έτσι δεν θα σπαταλείται άσκοπα ενέργεια σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Ζ) Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες σας με LED.  Οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους  λαμπτήρες πυρακτώσεως,  δεν περιέχουν υδράργυρο και έχουν λιγότερη ακτινοβολία. Έτσι  έχουν λιγότερη επίδραση στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Η) Εγκαταστήστε συστήματα εξωτερικής σκίασης για να κρατήσετε το κρύο και τη ζέστη έξω από το σπίτι σας και να περιορίσετε την υπερβολική χρήση θέρμανσης και ψύξης. Επίσης, επενδύστε σε κουρτίνες με αντηλιακή προστασία.

Θ) Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής . Αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού σας και να το διατηρείτε στην ιδανική θερμοκρασία των 26ο-27ο C. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό σας. Κάθε βαθμός  που μειώνετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού ισοδυναμεί με 10% αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος.  

Ι) Αν θα αλλάξετε ηλεκτρικές συσκευές, προτιμήστε αυτές με ψηλή ενεργειακή απόδοση. 
 
Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες  και λύσεις για το πώς μπορείτε να ανακαινίσετε ενεργειακά το σπίτι σας με την Epiphaniou Energy στο 22793400, 25827999 και 26945318.