«Κόβουν και ράβουν» οι Δήμοι για τα σκύβαλα

Αδιαφανείς διαδικασίες και υπολογισμοί, η φόρμουλα των οποίων δεν φαίνεται πουθενά στους καταναλωτές, εγείροντας ερωτήματα,  είναι το πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία έκδοσης των λογαριασμών για τα σκύβαλα από τους Δήμους σε ολόκληρη την Κύπρο. Η μη ύπαρξη ενιαίας πολιτικής  για όλους τους Δήμους σε αυτό το θέμα και οι διαφορετικές  «φόρμουλες» που χρησιμοποιούνται από κάθε Δήμο για τον υπολογισμό του κάθε λογαριασμού, είναι μόνο μερικά από τα επιχειρήματα που ενισχύουν την άποψη ότι η όλη διαδικασία είναι ένα αλαλούμ με μόνο χαμένο τον Κύπριο καταναλωτή.

Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online έγινε δέκτης διαφόρων παραπόνων από πολίτες τριών διαφορετικών Δήμων, σε σχέση με τους  υπερχρεωμένους λογαριασμούς που έλαβαν αυτή την περίοδο για την αποκομιδή σκυβάλων.  Ψάχνοντας τη διαδικασία που ακολουθούν οι Δήμοι για τον υπολογισμό του τέλους που αναλογεί σε κάθε καταναλωτή, διαπιστώσαμε ότι η «φόρμουλα» και τα κριτήρια διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει οποιαδήποτε κριτήρια. Εξ ου και τις αποφάσεις αυτές λαμβάνουν τα δημοτικά συμβούλια,  καταρτίζοντας κατάλογο με κριτήρια και κατηγορίες πολιτών. Το περίεργο ωστόσο είναι η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται πολλές φορές στις χρεώσεις από Δήμο σε Δήμο καθώς επίσης και το γεγονός ότι  τα κριτήρια, βάσει των οποίων γίνονται οι υπολογισμοί, είναι καλά κρυμμένα στα Δημαρχεία, και δύσκολα κοινοποιούνται στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η άρνηση δημοτικής υπαλλήλου μεγάλου Δήμου της Κύπρου να μας δώσει τον εν λόγω κατάλογο.  Αξιοσημείωτο, είναι επίσης το γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, τα στοιχεία αυτά δεν είναι αναρτημένα στις επίσημες ιστοσελίδες των Δήμων. 

Επομένως, ο κάθε πολίτης λαμβάνει έναν λογαριασμό, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζει με ποιο τρόπο έγινε η χρέωση  και επομένως δεν μπορεί να διαπιστώσει αν έγινε κάποιο λάθος. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι κατανοητό ότι  σε μια τέτοια περίπτωση, αρκετοί συμπολίτες μας θα πληρώσουν τα χρήματα, χωρίς να αντιληφθούν ότι υπερχρεώθηκαν άδικα. 
 
Οροφή τα 170 ευρώ
Όπως μας υποδείχθηκε, στους λογαριασμούς για τα σκύβαλα συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως οι μισθοί του προσωπικού, η αγορά και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού, τα καύσιμα και η χρέωση για την είσοδο των σκυβαλοφόρων στους σκυβαλότοπους ή στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.  Τα κόστη αυτά διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο, εξ ού και οι χρεώσεις είναι διαφορετικές από τη μια περιοχή στην άλλη. Ωστόσο, το ανώτατο ποσό για τους λογαριασμούς είναι τα 170 ευρώ. Οι χρεώσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο από τα 100 ευρώ, αν και στις περιπτώσεις που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κυμαίνονται περίπου μεταξύ 60 – 80 ευρώ. Σημειώνεται πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση, αν παρατηρήσουν αδικαιολόγητη υπερχρέωση του λογαριασμού τους.
 
Τα κριτήρια
Σε ότι αφορά τα κριτήρια, μας επισημάνθηκε από αρμοδίους, ότι σχετίζονται με παράγοντες όπως η ηλικία του κάθε δημότη (χαμηλότερες οι χρεώσεις σε συνταξιούχους ή και πρόσφυγες σε κάποιες περιπτώσεις), το αν πρόκειται για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, το πόσα άτομα μένουν σε κάθε οικία, αν πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια κ.α.  όπως, μάλιστα, μας αναφέρθηκε  τις μειώσεις, τις οποίες απολαμβάνουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, επωμίζονται οι υπόλοιποι δημότες.
 
 «Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά»
Για  μια κατάσταση «αλαλούμ» και κριτήρια «τουρλού» έκανε λόγο μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου. «Υπάρχουν συγκριμένοι δήμου, για τους οποίους έχουμε αρκετά παράπονα στο θέμα αυτό», ανέφερε.
Εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης διαφάνειας σε ότι αφορά τα κριτήρια και κάλεσε τους πολίτες να «έχουν τα μάτια τους ανοιχτά» για να μην πληρώνουν άδικα ποσά, τα οποία στο τέλος της ημέρας δεν τους αναλογούν.   
 
Οι καταγγελίες
Αξιοσημείωτη είναι η καταγγελία πολίτη συγκεκριμένου Δήμου στην πρωτεύουσα, ο οποίος κλήθηκε να καταβάλει για σκύβαλα, το ποσό των 150 ευρώ, και ενώ διαμένει μόνος του σε studio. Αντίστοιχη η περίπτωση κοπέλας που διαμένει επίσης μόνη της σε μικρό διαμέρισμα σε άλλη περιοχή της Λευκωσίας, και η οποία έλαβε λογαριασμό 140 ευρώ για σκύβαλα. Τρίτη περίπτωση αφορούσε νεαρό, ο οποίος κλήθηκε να καταβάλει επίσης 140 ευρώ, επειδή, όπως τους είπαν «έλαβαν πληροφορίες από γείτονα ότι δεν διαμένει μόνος του».
 
Έπονται αυξήσεις
Στο μεταξύ, από τις επόμενες χρονιές επίκειται αύξηση στα τέλη σκυβάλων. Και αυτό γιατί, τίθεται σε λειτουργία και η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο. Η εξέλιξη αυτή, θα αυξήσει τα τέλη των σκυβαλοφόρων για το «ξεφόρτωμα» των αποβλήτων και επομένως, η διαφορά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ