Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή διπλά τζάμια;

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά οι ενεργειακοί υαλοπίνακες μας βοηθούν να «κρατούμε» τη θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα αναγνωρίσουμε τι έχει τοποθετηθεί στο σπίτι το οποίο είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε; Αν δεν το έχετε χτίσει εσείς και θα το αγοράσατε έτοιμο δυστυχώς οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι να διαπιστώσουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.

- Υπάρχουν κατ’ αρχήν συσκευές (μικρές ηλεκτρονικές) οι οποίες ανιχνεύουν την ύπαρξη ενεργειακών επιστρώσεων στην επιφάνεια ενός υαλοπίνακα. Τέτοιες συσκευές διαθέτουν οι περισσότεροι επεξεργαστές/τοποθετητές υαλοπινάκων (τζαμάδες). Η διαδικασία ανίχνευσης είναι εξαιρετικά απλή και δεν διαρκεί παρά μερικά δευτερόλεπτα.

- Ένας εμπειρικός αλλά αρκετά αξιόπιστος τρόπος είναι να ανάψουμε μια πηγή θερμότητας (προβολέα, κόκκινη λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας, σόμπα κλπ) και να την κατευθύνουμε για λίγα δευτερόλεπτα προς το γυμνό χέρι μας, από μια απόσταση 10-15 εκατοστών, ώστε να αντιληφθούμε την ποσότητα της ζέστης την οποία εκπέμπει. Μετακινούμε μετά την πηγή θερμότητας από την μια πλευρά του υαλοπίνακα και «μετράμε» με το γυμνό μας χέρι από την άλλη πλευρά του υαλοπίνακα (στην ίδια απόσταση με πριν) την ζέστη που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει επαρκώς την ροή θερμότητας σε αντίθεση με τον ενεργειακό ο οποίος θα περικόψει δραστικότατα την αίσθηση της ζέστης.

- Ένας ακόμη εμπειρικός τρόπος είναι να απλώσουμε το χέρι μας μια ηλιόλουστη μέρα πίσω από ένα μισάνοικτο παράθυρο έτσι ώστε το μισό να είναι εκτεθειμένο απ’ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία και άλλο μισό εκτεθειμένο στην ακτινοβολία που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Μετά από ένα-δύο λεπτά θα αισθανθούμε την διαφορά της θερμότητας ανάμεσα στο τμήμα του χεριού μας που βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος και το άλλο που είναι πίσω από το τζάμι. Αν ο υαλοπίνακας είναι ενεργειακός η διαφορά θα πρέπει να είναι μεγάλη.