Στη Συρία ο τουρκικός στρατός (pics+vid)

Στην πόλη Τζεραμπλούς, όπου βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, κατάφερε να φτάσει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μαζί με τα τουρκικά τανκ όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.
 
Το πρωί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατέλαβε το χωριό Κεκλίτσε που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την Τουρκία και στη θέση της σημαίας του Ισλαμικού Κράτους τοποθέτησε τη δική του. Στη συνέχεια οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης συνέχισαν, καταλαμβάνοντας άλλα τρία χωριά και κατευθυνόμενοι προς την πόλη Τζεραμπλούς σκότωσαν 46 μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, τα 20 τουρκικά τανκ που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους 5 χιλιάδες άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θα προωθηθούν 70 χιλιόμετρα εντός της Συρίας.
 
 

 Η τουρκική επιχείρηση ονομάζεται «Ασπίδα Ευφράτη» και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έχει ως στόχο «την εκκαθάριση των συνόρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Ως προς τις επιχειρήσεις, στις 04.00 τα ξημερώματα άρχισε ο βομβαρδισμός θέσεων στο έδαφος της Συρίας από το τουρκικό πυροβολικό, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν 224 ρίψεις εναντίον 63 στόχων. Στη συνέχεια, στις 06.08 το πρωί ξεκίνησε ο αεροπορικός βομβαρδισμός. Τέλος στις 11.07, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Συρία.
 

 
Οι ΗΠΑ προσέφεραν σήμερα την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους για να απωθήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ταξιδεύει με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο ΑΜπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.
 

 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις χτυπούν εκτός από το ISIS και το PYD, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά κι από το PYD, ο ηγέτης οποίου Σαλίχ Μουσλίμ σε δήλωσή του στο Τwitter υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας».

Απαντώντας στο μήνυμα αυτό, ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η Συρία την εδαφική της ακεραιότητα και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει την εδαφική αυτή ακεραιότητα, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μόνο που επιδιώκει πάντα η Τουρκία είναι να βοηθήσει τον λαό της Συρίας και δεν έχει άλλες προθέσεις, συμπλήρωσε εξάλλου σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σκοπός της επιχείρησης είναι να απωθηθεί η οργάνωση ISIS προς τον νότο. Εξ' αρχής αυτό σχεδιάσαμε και το σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι εάν η κουρδική οργάνωση PYD δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι στόχος της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δυνάμεις του PYD πρέπει να μετακινηθούν στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη και ότι «αυτή την υπόσχεση έδωσαν και οι ΗΠΑ» στην Τουρκία και σημείωσε: «Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πράξουμε τα δέοντα». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι και το ΡYD είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι «στόχος της Τουρκίας είναι όχι τα κουνούπια, αλλά ο βάλτος. Εάν το PYD έχει κρυφή ατζέντα, τότε θα πρέπει όντως να φοβάται».
 
Εξάλλου και η Γερμανία δήλωσε την υποστήριξή της στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
 
Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος "συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ", ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως "σέβεται" την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχες των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.
 
"Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο