Ιταλία: Στους 120 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό (pics+vid)

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
 
"Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός", τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από το σεισμό των 6 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

 
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικα της Ρώμης, όπως διευκρίνισε το ιταλικό γεωφυσικό ινστιτούτο. Ο σεισμός που είχε εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα και διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε αισθητός μέχρι και στη Ρώμη. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη.
 


Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο.Κτίρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι, ενώ οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων  συνεχίζουν αδιάκοπες.


Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο και την Αρκουάτα, στην περιφέρεια του Μάρκε, άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους.  
 

Στο Αματρίτσε, στην περιοχή του Λάτιο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, πτώματα ανασύρονται από τα ερείπια, ενώ οι κάτοικοι αυτού του γραφικού και γεμάτου τουρίστες χωριού περιγράφουν σκηνές πλήρους καταστροφής.
 

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών, που βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, σοκαρισμένοι ακόμη από τον σεισμό, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη σεισμογενή Ιταλία.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που κατέστη δυνατό να διασωθούν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, η ηλικία των οποίων δεν έγινε γνωστή και τα οποία βγήκαν σώα και αβλαβή από τα συντρίμμια.
 
 
Με γυμνά χέρια διασώστες και εθελοντές στο Αματρίτσε
 
Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.

Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
 

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.
 


Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε με εμφανή συγκίνηση: "Είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω".


Πολλοί κάτοικοι, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τη νύκτα, δήλωσαν ότι θέλουν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα ώστε να μην απομακρυνθουν από τα πέτρινα σπίτια τους, έστω κι αν αυτά έχουν γκρεμιστεί.

 
Αλληλεγγύη του Πάπα σε όσους επλήγησαν

Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει "αναστατωθεί" από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον "μεγάλο πόνο" του και την "αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί".
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο