Η Τζεράμπλους στα χέρια τουρκικού στρατού και Σύρων ανταρτών

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει καταλάβει την Τζεραμπλούς. Για το Ισλαμικό Κράτος, ο Ερντογάν είπε ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ για τη Συρία ανέφερε πως ενόσω είναι επικεφαλής ο Άσαντ δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία ποτέ. “Ξέρουμε το παρελθόν του. Έχει δολοφονήσει 600 χιλιάδες ανθρώπους”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν που βρίσκεται στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Τουρκία και τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία. 
 
 
Το πρωί της Τετάρτης ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατέλαβε το χωριό Κεκλίτσε που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την Τουρκία και στη θέση της σημαίας του Ισλαμικού Κράτους τοποθέτησε τη δική του. Στη συνέχεια οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης συνέχισαν, καταλαμβάνοντας άλλα τρία χωριά και κατευθυνόμενοι προς την πόλη Τζεραμπλούς σκότωσαν 46 μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, τα 20 τουρκικά τανκ που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους 5 χιλιάδες άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θα προωθηθούν 70 χιλιόμετρα εντός της Συρίας.

Η τουρκική επιχείρηση ονομάζεται «Ασπίδα Ευφράτη» και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έχει ως στόχο «την εκκαθάριση των συνόρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».
 
Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με τη στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έως ότου οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε στο μεταξύ χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν πρέπει να βρεθεί μια πολιτική επίλυση στην σύγκρουση της Συρίας.
 
Στη Συρία ο τουρκικός στρατός 
 
Ως προς τις επιχειρήσεις, στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισε ο βομβαρδισμός θέσεων στο έδαφος της Συρίας από το τουρκικό πυροβολικό, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν 224 ρίψεις εναντίον 63 στόχων. Στη συνέχεια, στις 06.08 το πρωί ξεκίνησε ο αεροπορικός βομβαρδισμός. Τέλος στις 11.07, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Συρία.


Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Ο Ερντογάν είχε πει επίσης ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς». Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».
 

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η Συρία την εδαφική της ακεραιότητα και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει την εδαφική αυτή ακεραιότητα, διεμήνυσε ο Ερντογάν.

“Κατάφωρη παραβίαση η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία”

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια "κατάφωρη παραβίαση" της κυριαρχίας της χώρας, κατήγγειλε την Τετάρτη το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας τουρκικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στα σύνορα των δύο χωρών.
 
Η Δαμασκός "καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, το συριακό ΥΠΕΞ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τουρκική "επίθεση".

Από την άλλη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας.
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι έγιναν ποτάμια από ξαφνική νεροποντή στις Κάννες
Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Βηρυτό-Καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από θέσεις της Χεζμπολάχ
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης