Net Metering: Aφήστε τον ήλιο να πληρώνει το ρεύμα στο σπίτι

Το Net Metering είναι η μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας, της καταναλισκόμενης με την παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιο συχνά τα Φωτοβολταϊκά. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μείωση ή ακόμα και μηδενισμός του λογαριασμού ρεύματος με σχετικά χαμηλό κόστος.

Η ιδέα ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, πιλοτικά, στη Δανία το 1998 και εδραιώθηκε με επιτυχία και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη στις αρχές του 2000. Στην Κύπρο το Net Metering ξεκίνησε το 2013 για ιδιωτικές μόνιμες κατοικίες με όριο εγκατεστημένης ισχύος τα 3KW. Από τον Ιανουάριο του 2016 πλέον, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς έχει αυξηθεί στα 5KW και δικαίωμα εγκατάστασης συστήματος Net Metering έχουν και εμπορικά και βιομηχανικά υποστατικά.   
 
Λειτουργία
Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Μουζουρίδης, Μηχανικός Πωλήσεων SunTechnics, μέλος του ομίλου GDL Green Energy Group, το Net Metering είναι σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων. Ο συμψηφισμός γίνεται μέσω ενός αμφίδρομου μετρητή ο οποίος καταμετρά την κατανάλωση του υποστατικού από την Α.Η.Κ. και παράλληλα την παραγωγή του Φωτοβολταϊκού συστήματος που διοχετεύεται στο δίκτυο σε δύο ξεχωριστές ενδείξεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και η παραγωγή χρησιμοποιείται αυτόματα για να καλύψει τις ανάγκες του υποστατικού. Το περίσσευμα, εάν υπάρχει, διοχετεύεται μέσω του μετρητή στο δίκτυο. Εάν υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ενέργεια, παρέχεται παράλληλα από το δίκτυο επίσης μέσω του μετρητή. Κατά τις νυχτερινές ώρες, το υποστατικό τροφοδοτείται κανονικά από το δίκτυο.
«Οι διμηνιαίες ενδείξεις παραγωγής-κατανάλωσης αναγράφονται στον λογαριασμό και ο ιδιοκτήτης χρεώνεται την διαφορά τους. Εάν σε κάποιο δίμηνο υπάρξει περίσσευμα παραγόμενης ενέργειας τότε η εν λόγω ενέργεια πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό. Η μεταφορά ενέργειας μπορεί να γίνει μόνο μέχρι τέλος του έτους, το οποίο θεωρείται ο λογαριασμός Φεβρουαρίου ή Μαρτίου. Ο κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Net Metering χρεώνεται  €7.87+Φ.Π.Α./KW ανά διμηνία ως πάγιο στην Α.Η.Κ. για έξοδα δικτύου, κ.τ.λ.», αναφέρει ο κ. Μουζουρίδης.
 
Πλεονεκτήματα
Το Net Metering, με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται στην Κύπρο, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων συστημάτων. Ο κ. Μουζουρίδης μας ανέφερε μερικά από αυτά: 
•    Δεn γίνεται χρήση συσσωρευτών ενέργειας που αυξάνουν τον κόστος του συστήματος και μειώνουν τον χρόνο ζωής του
•    Γίνεται χρήση όλης της παραγόμενης ενέργειας από τα Φωτοβολταϊκά και δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας
•    Γίνεται μια δίκαιη ανταλλαγή ενέργειας με τον παροχέα ηλεκτρικής ενέργειας στην εκάστοτε τιμή μονάδας ενέργειας
•    Πέραν της εξοικονόμησης της παραγόμενης ενέργειας, ο ιδιοκτήτης επωφελείται και από χαμηλότερο Φ.Π.Α. αλλά και από χρέωση σε χαμηλότερη διατίμηση
•    Η απόσβεση του συστήματος γίνεται σε περίπου πέντε χρόνια
•    Εύκολη και σύντομη διαδικασία αδειοδότησης και διασύνδεσης

Διαδικασία
Η διαδικασία αδειοδότησης Φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering έχει γίνει πολύ απλή και σύντομη. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει μια εταιρεία που ενασχολείται με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία θα αναλάβει πλήρως τη διαδικασία αίτησης και εγκατάστασης. 
Η ολοκληρωμένη διαδικασία και ο χρόνος που απαιτεί το κάθε στάδιο περιγράφεται πιο κάτω:
1.    Κατάθεση αίτησης και καταβολής κόστους διασύνδεσης €297.50
2.    Έγκριση και έκδοση όρων διασύνδεσης (10 περίπου εργάσιμες μέρες)
3.    Εγκατάσταση συστήματος (αναλόγως εταιρείας και φόρτου εργασίας)
4.    Αίτηση για διασύνδεση στο δίκτυο
5.    Έλεγχος και διασύνδεση στο δίκτυο (4 εβδομάδες περίπου)

Σε μια χώρα όπως η Κύπρος στην οποία το ποσοστό ηλιοφάνειας, τις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, κυμαίνεται στο 75%, είναι επιτακτική ανάγκη η χρήση αυτής της περίσσειας ηλιακής ενέργειας. Το Net Metering δίνει την ευκαιρία σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτή την πράσινη ενέργεια προς μείωση των λογαριασμών ρεύματός τους με μια βιώσιμη και χαμηλού ρίσκου επένδυση και παράλληλα να συμβάλουν στα οφέλη που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς το περιβάλλον.