Όλα πλέον δείχνουν τριμερή Αναστασιάδη – Ακιντζί – Μπαν στην Νέα Υόρκη

 Ακόμη πιο κοντά έφερε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μίας τριμερούς συνάντησης Νικο Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακκιντζί και Μπαν κι Μουν στην Νέα Υόρκη, η σημερινή πρώτη συνάντηση των ηγετών μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η συνάντηση μπορεί να γίνει εάν η πρόοδος το επιτρέπει και το ζητήσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ. 

Είπε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές ενημερώθηκε από τον Τ/κ ηγέτη για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αυτό που κατανοώ είναι την επανάληψη της βούλησης του Τούρκου Προέδρου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση και διευκρίνισε ότι τα όσα γράφονται μπορεί να ήταν κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν, σημειώνοντας ότι οι δικές μας προτάσεις έχουν τεθεί σε μια βάση με βάση τις αρχές που διακηρύξαμε.

Θα τους πάρει μαζί του ο Ακιντζί 

Οι ενδείξεις για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη, ενισχύονται και από την  που απηύθυνε ο Μουσταφά Ακιντζι στους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, όπως τον συνοδεύσουν στην αμερικανική μεγαλούπολη. 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Γενί Ντουζέν ο κ. Ακιντζί φέρεται να τους είπε πως σε μια σύνοδο τύπου Μπούργκενστοκ θα ήθελε να είχε μαζί του τους αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Η σκέψη του, όπως αναφέρεται, έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων ότι επιτεύχθηκε κοινή αντίληψη στο θέμα των εγγυήσεων με την Τουρκία στην επίσκεψή του στην Άγκυρα και θα σημειωθεί “μια σημαντική ευελιξία και πρόοδος στο τραπέζι”.

Την εκτίμηση ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το Κυπριακό, εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Έιντε γράφει ότι «μετά από ένα σύντομο καλοκαιρινό διάλειμμα, οι εντατικές συνομιλίες στο Κυπριακό συνεχίζονται σε εποικοδομητικό πνεύμα».

«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες», προσθέτει.
 

Δειτε Επισης

Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ το όραμα των Υπουργών Ενέργειας του MED9
Πρόταση νόμου για έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΚΑ από τη Βουλή
Υποψήφια για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ η Κύπρος-Ανέλυσε τους στόχους ο ΠτΔ και εξέφρασε ετοιμότητα
Μετ’ εμποδίων η συζήτηση στη Βουλή για πολλαπλές συντάξεις-Εν αναμονή νομοσχεδίου
Τρεις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου πρότεινε η Λευκωσία για τριμερή
Αντεπίθεση ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ μετά τη διαμαρτυρία στο Προεδρικό-«Ήταν μόνο η αρχή»
Άρχισε στο Εκλογοδικείο η ακρόαση ένστασης Κώστα Κωνσταντίνου για αποτέλεσμα εκλογών ΤΑ
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζητά ο ΥΠΕΞ με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη κατοχή ως νόμιμη»
Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον