ΗΠΑ: Η ενέργεια θα λύσει το κυπριακό

Οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να εργαστούν ενωμένες αν θέλουν να ξεκλειδώσουν τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στην Κύπρο και το Ισραήλ, ανέφερε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά θέματα, Άμος Χόκσταϊν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
 
Καθώς το Ισραήλ αναζητά τρόπους για να αναπτύξει το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αγωγού προς την μεγάλη αγορά της Τουρκίας, η οποία ταυτόχρονα θα ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης, αλλά και το ενδεχόμενο ενός υποθαλάσσιου αγωγού προς τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. «Πιστεύω πως στο Λεβιάθαν βρίσκεται αρκετό αέριο για να γίνουν και οι δύο επιλογές», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, οι σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στα ανοικτά της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ έχουν αναδείξει την ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική πηγή για πιθανές εξαγωγές ενέργειας. Παρά την πολιτική αστάθεια στην περιοχή οι ΗΠΑ φαίνεται πως προσπαθούν να την καταστήσουν υπαλλακτικό διάδρομο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πέραν της Ρωσίας.

Προωθώντας την διαφοροποίηση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ θα επωφεληθεί αν έχει πολλαπλές επιλογές για εξαγωγή του φυσικού του αερίου, συμπεριλαμβανομένου την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία - καθώς και αν έχει πολυμορφία στο προϊόν που θα εξάγει. «Μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο σε αέρια μορφή με αγωγό προς την Τουρκία και σε υγροποιημένη μορφή LNG προς την Αίγυπτο", δήλωσε ο Χόκσταϊν. Ταυτόχρονα, η Τουρκία επωφελείται καθώς προς το παρόν προμηθεύεται  φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ αν κλείσει συμφωνίες με Κύπρο και Ισραήλ θα αποκτήσει νέες επιλογές. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσθήκη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσογείου καθιστά την Τουρκία ως μια από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα της ενέργειας. Το μόνο εμπόδιο είναι ότι ένας αγωγός από τον Ισραήλ προς την Τουρκία πρέπει να περάσει μέσα από την Κύπρο. 

Ένα εμπόδιο το όποιο ίσως καταφέρουν να υπερπηδήσουν, καθώς σύμφωνα με την Brenda Shaffer, ανώτερο συνεργάτη στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας της Ουάσιγκτον, οι συνθήκες για τη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό είναι πιο ώριμες από ποτέ! «Νομίζω ότι η Άγκυρα σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο διευθέτησης μιας λύσης. Ταιριάζει με την ευρύτερη διπλωματική τους στροφή στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Με την Κύπρο να προσελκύει στην ΑΟΖ της διεθνείς κολοσσούς στην εξερεύνηση φυσικού αερίου, τα ενεργειακά κίνητρα ενδεχομένως να φέρουν τελικά και τη διπλωματική λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Χόκσταϊν.

«Αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς στο νησί, τότε δεν θα ξεκλειδώσουμε απλά τον αγωγό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά θα ξεκλειδώσουμε το μέλλον του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε ηγέτες αφοσιωμένους στη λύση. Το κίνητρο της ενέργειας είναι ξεκάθαρο για όλους», είπε.