Στην τελική ευθεία οι Εργατικοί για την ανάδειξη νέου ηγέτη
12:10 - 22 Αυγούστου 2016
Αποστέλλονται σήμερα σε περίπου 650.000 εγγεγραμμένα μέλη και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία τα ψηφοδέλτια για την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του επόμενου ηγέτη.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του νυν ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν και του πρώην δημοσιογράφου και τέως σκιώδους Υπουργού Εργασίας Όουεν Σμιθ, ο οποίος παρουσιάζεται ως η πιο ήπια αριστερή επιλογή.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Κόρμπιν είπε ότι θα επιδιώξει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργατικών συνδικάτων εφόσον παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Περίπου 168.000 από τους ψηφοφόρους στην εσωκομματική διαδικασία είναι μέλη των συνδικάτων και άλλων οργανώσεων της παραδοσιακής βάσης των Εργατικών.
Παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του ο κ. Κόρμπιν είπε ότι θέλει να «εκδημοκρατίσει» τη χώρα από τη βάση προς τα πάνω, δίνοντας «νέα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα» στους εργαζόμενους με σκοπό να εξασφαλίσει «πραγματικό λόγο» για τους απλούς πολίτες έναντι του «μαγικού κύκλου» του Γουέστμινστερ και των «διοικητικών συμβουλίων που τους ελέγχουν».
Μεταξύ άλλων, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι ως Πρωθυπουργός θα παραχωρούσε περισσότερες εξουσίες σε δημοτικά συμβούλια, περιφέρειες και στις εθνικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα θα προχωρούσε στην αντικατάσταση της Βουλής των Λόρδων από μία δεύτερη αιρετή βουλή.
Οι προτάσεις του κ. Κόρμπιν έγιναν υπό τη σκιά της παρέμβασης υπέρ του Όουεν Σμιθ από τον Εργατικό δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος είπε στο BBC ότι ο νυν ηγέτης του κόμματος «έχει αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του βρετανικού λαού».
Οι υποστηρικτές του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, επισημαίνουν τον εντυπωσιακό αριθμό των πολιτών που έχουν γίνει πλήρη μέλη ή έχουν πληρώσει τις 25 λίρες που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία των Εργατικών.
Πέρα από τα μέλη των συνδικάτων, στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν περί τα 350.000 μέλη και σχεδόν 130.000 πολίτες που έχουν πληρώσει για το δικαίωμα ψήφου.