Tο γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πίνδο και είναι 1075 ετών

 Ένα πεύκο που βρέθηκε πρόσφατα στην Πίνδο και χρονολογήθηκε με σχετική ακρίβεια στα 1.075 χρόνια, το καθιστά «το γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη», σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Magazine.

Πρόκειται για μια πεύκη λευκόδερμος (Pinus heldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, το οποίο βρέθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου, και βαφτίστηκε ανεπίσημα «Άδωνις».

 

Οι ερευνητές ονόμασαν το δέντρο «Άδωνις», θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική μυθολογία και υπολογίζουν ότι το δέντρο φύτρωσε το έτος 941.
 «Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον» λέει ο δενδροχρονολόγος Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.

Οι αποστολές κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν τα υπεραιωνόβια ρόμπολα οργανώθηκαν από το Navarino Environmental Observatory, μια συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και την εταιρεία TEMES S.A, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ στη Γερμανία και της Αριζόνα στις ΗΠΑ.
Στόχος ήταν ο εντοπισμός υπεραιωνόβιων δέντρων, των οποίων οι δακτύλιοι ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της Μεσογείου τους τελευταίους αιώνες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλα δέντρα στην Ευρώπη των οποίων η ηλικία εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ την ηλικία του συγκεκριμένου ρόμπολου. Ένα άλλο δέντρο του ίδιου είδους στη Βουλγαρία, γνωστό με την ονομασία «πεύκο Μπαϊκούσεφ», εκτιμάται ότι μπορεί υπερβαίνει τα 1.300 χρόνια, ενώ η «Ελιά των Βουβών» στο Κολυμπάρι Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.
Η διαφορά είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν άμεσες μετρήσεις αλλά μόνο προσεγγιστικές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη.

Ο Άδωνις, αντίθετα, έχει σκληρό ξύλο που αντιστέκεται στη φθορά, ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού. Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να τρυπήσουν τον κορμό και να μετρήσουν άμεσα τους δακτυλίους. «Ο πυρήνας [ξύλου] έχει μήκος ένα μέτρο και φέρει 1.075 δακτυλίους» αναφέρει ο Κρούζικ.

Η πεύκη η λευκόδερμος απαντάται σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου (Βοσνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ελλάδα) αλλά μόνο σε μεγάλο υψόμετρο, εκεί όπου τελειώνουν τα δάση ελάτης και άλλων ειδών πεύκου. Συνήθως φύεται διάσπαρτα και δεν σχηματίζει πυκνό δάσος.
Μετρήσεις δενδροχρονολόγησης και ραδιοχρονολόγησης έχουν δείξει ότι ένα τέτοιο πεύκο στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια θα γίνει φέτος 5.066 ετών.

Δειτε Επισης

«Δεν είχα κίνητρο, μας στήριζε οικονομικά»-Επιμένει στην αθωότητά της η 43χρονη πρώην σύζυγος του Πολωνού
Αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα-Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας
Ο χάρτης με τα θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα-Έντονη αντίδραση από Άγκυρα, απαντά με δικά της έργα
Οι διάλογοι των αστυνομικών της ΕΛΑΣ που διακινούσαν ναρκωτικά-«Θέλω 10k, μετά θα παίξουμε εμείς μπάλα»
Τα πήρε όλα πάνω του ο 35χρονος για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή-«Ήθελα να λυτρώσω την οικογένεια μου»
Δύο νέα θαλάσσια πάρκα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή-Ο «χάρτης του θανάτου» που έστειλε η πρώην σύζυγός του
Ο δράστης της δολοφονία στην Αγία Παρασκευή εξαφάνισε το κινητό του -Τα στοιχεία που «καίνε» την πρώην σύζυγο
Ακόμη τρία σκάφη με 150 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο
Κ. Τασούλας: Χρέος μας η συνέχιση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού