Μilliyet: Πρόταση για δημιουργία χωροφυλακής με Έλληνες, Τούρκους και ξένους
16:44 - 22 Αυγούστου 2016
Για πρόταση Αναστασιάδη για δημιουργία διεθνούς δύναμης χωροφυλακής με Ελληνες και Τούρκους στρατιώτες κάνει λόγο η εφημερίδα Μιλλιέτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόταση αναφέρει πως η χωροφυλακή που θα δημιουργηθεί, θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσης όταν δεν θα είναι επαρκής η αστυνομία του ομόσπονδου κράτους, την οποία (πρόταση) φέρεται να παρουσίασε και η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση χθες του Σεφά Καραχασάν στην Μιλιέτ, ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, είναι οι εγγυήσεις και υπάρχει σχεδιασμός – όπως γράφει - ώστε αυτό το θέμα να ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτωβρίου σε συνάντηση με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας.
Ο ανταποκριτής της Μιλλιέτ γράφει ότι απέκτησε πρόσβαση στις προτάσεις για το θέμα των εγγυήσεων της ε/κ πλευράς και των ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη, η Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τις απόψεις της για το θέμα των εγγυήσεων και παρουσίασε μια πρόταση που - όπως εξήγησε - έγινε κατόπιν σειράς επαφών που είχε σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Νούλαντ, η εσωτερική ασφάλεια των συνιστώντων πολιτειών θα κατοχυρώνεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Για μια καθορισμένη περίοδο, στο νησί θα τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμης, στην οποία θα βρίσκονται και Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ, εξηγώντας την πρόταση της Νούλαντ στον Τ/κ ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε ότι δεν την ασπάζεται και πρόσθεσε ότι στο θέμα της ασφάλειας υπάρχουν ανησυχίες και στις δύο πλευρές και αναντίρρητα υπάρχει αμοιβαία ανασφάλεια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να πρόσθεσε ότι βλέπει πως οι Τ/κ δεν θεωρούν επαρκή για την ασφάλειά τους την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και – πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα - φέρεται ακόμη να δήλωσε πως βλέπει θετικά ένα φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (για το θέμα της ασφάλειας) και να υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορεί να τοποθετηθεί μια δύναμη χωροφυλακής 2.500 ατόμων.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Μιλλιέτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις σκέψεις του για το θέμα των εγγυήσεων – όπως υποστηρίζει – περιέλαβε επίσης ότι σε τοπικά θέματα θα παρεμβαίνει πρωτίστως η αστυνομία της συνιστώσας πολιτείας, εάν η αστυνομία της συνιστώσας πολιτείας κριθεί ανεπαρκής, θα παρεμβαίνει μια διεθνής δύναμη χωροφυλακής που θα τοποθετηθεί, κατόπιν συμφωνίας, σε μια περιοχή του νησιού και θα δημιουργηθεί από προσωπικό που θα έρθει από χώρες της Ευρώπης και σε αυτό το πλαίσιο και από Τούρκους και Έλληνες στρατιώτες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζει η Μιλλιέτ, φέρεται να είπε επίσης ότι σε περίπτωση που προκύψει μια σύγκρουση, ο Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, οι Πρόεδροι των συνιστώντων πολιτειών και οι αστυνομίες των δύο πολιτειών θα διαβουλευθούν για το τί πρέπει να γίνει και θα μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στον Διοικητή της διεθνούς δύναμης, ο οποίος θα προέρχεται από χώρα εκτός της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας.
Έχει γίνει γνωστό, γράφει η Μιλλιέτ, ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δεν είδε θετικά την “πρόταση” του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο φέρεται να είπε ότι τα όσα ανέφερε αφορούν μόνο την εσωτερική ασφάλεια και πως οι συμφωνίες εγγυήσεων του 1960 εξασφαλίζονται και σε επίπεδο Συντάγματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι η συνταγματική τάξη θα κατοχυρωθεί με την ασφάλεια που δίδει το Δίκαιο της ΕΕ.
Ο Τ/κ ηγέτης φέρεται επίσης να είπε ότι βλέπει θετικά ένα σύστημα εγγυήσεων που θα προκύψει χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για την ε/κ κοινότητα και την ε/κ συνιστώσα πολιτεία και πως οι Τ/κ δεν αρκούνται με τις εγγυήσεις που θα προκύψουν από μια άλλη χώρα, πλην της Τουρκίας, ή από την ίδρυση (της ομόσπονδης Κύπρου) και πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με όλες τις εγγυήτριες χώρες.
Η Μιλλιέτ υποστηρίζει ακόμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να γίνει μια εργασία πάνω στην άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, φέρεται να δήλωσε ότι οι εγγυήσεις πρέπει να τεθούν σε ισχύ με μια συμφωνία που θα γίνει με την Κύπρο και μπορεί να τεθεί υπό σκέψη η διατύπωση πως η περιοχή δράσης για την Τουρκία, κάτω από αυτή τη συμφωνία, θα είναι εντός των συνόρων της τ/κ συνιστώσας πολιτείας.