Στήριξη Μέρκελ σε Ρέντσι για θέματα οικονομίας

Η Γερμανίδα Καγκελάριας Άγκελα Μέρκελ έδωσε ισχυρή στήριξη τη Δευτέρα στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, δίνοντας την εντύπωση ότι μπορεί να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με τους κανόνες της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς καθώς η Ρώμη καταβάλλει προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας της.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Μέρκελ μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο αεροσκάφος Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι μετά από συνομιλίες με τον Ρέντσι και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Ματέο Ρέντσι έχει προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις περιλαμβανομένης της νομοθεσίας για τα εργασιακά εδώ στην Ιταλία. Δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες αλλά θέτουν τις παραμέτρους για μια βιώσιμη και επιτυχή Ιταλία», ανέφερε. «Κάνω ό,τι μπορώ για τον υποστηρίξω σ` αυτό», πρόσθεσε.

Η Ρώμη προσπαθεί για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα της επιτρέπει να υποστηρίξει την αδύναμη οικονομία της με ένα αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2017.
Υπουργός άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα για το 2017 μπορεί να πρέπει να αφεθεί να είναι πιο ψηλό απ` ότι υπολογιζόταν νωρίτερα, μπορεί και ως το 3% που προνοεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Σε ερώτηση για την ευελιξία που ζητά ο Ματέο Ρέντσι σε ότι αφορά τις προσπάθειες του για επανεκκίνηση της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «θεωρώ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας εμπεριέχει αρκετά μεγάλο βαθμό ευελιξίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο. Αυτό είναι ευθύνη της Κομισιόν, δεν μπορεί ένα κράτος μέλος (της ΕΕ) να αποφασίσει για ένα άλλο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη συμμετοχή του στο δημοσιογραφικό φεστιβάλ "Βερσιλιάνα", στην περιοχή της Τοσκάνης, προχώρησε εξάλλου στη διαπίστωση ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει, και γίνεται, πλέον, ανοικτή αναφορά στην ανάγκη να ξεπερασθεί η λιτότητα.
 
"Μετά τα ειρωνικά χαμόγελα των Μέρκελ και Ολάντ για τον Μπερλουσκόνι, σήμερα η κατάσταση άλλαξε. H Iταλία επέστρεψε στην ηγετική ομάδα της Ευρώπης, ανήκει στις χώρες που αποφασίζουν, αλλά η όλη ιστορία πρέπει ακόμη να γραφτεί. Δεν ξέρω αν θα πετύχω αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι προσπαθώ", είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.
 
"Πριν δυο χρόνια αν μιλούσες για επενδύσεις και καταπολέμηση της λιτότητας γελούσαν, ούτε σε υπολόγιζαν. Σήμερα, αυτά τα θέματα είναι μέσα στην ατζέντα. Πριν δυο χρόνια όλα έδειχναν ότι στην Ευρώπη έπρεπε να μιλάμε μόνον για κανόνες. Σήμερα, όταν μιλάμε για επενδύσεις σε πολιτισμό, για ψηφιακή καινοτομία, για μέλλον και επενδύσεις υπέρ των ευρωπαίων νέων, νομίζω ότι επιτέλους κάτι κινείται", πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
 
 
 
 
  

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο