Ν. Χριστοδουλίδης: Σε βάρος Τ/κ και Ε/κ οι εγγυήσεις

Η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων θα είναι αρνητική όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους αφού ενδέχεται να δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους, δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Επισημαίνει παράλληλα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως  μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
 
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία εντός της εβδομάδας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επικεντρωθεί στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το Κυπριακό, λόγω και τις συγκυρίας στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων .

Αναφέρθηκε στη σημασία του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν οι λόγοι για πραγματοποίηση κοινής συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη.
 
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών της Κύπρου, έχουν ήδη καθορισθεί τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Αίγυπτο και την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο Κάϊρο και με το Ισραήλ και την Ελλάδα την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Κύπρο ο Ιορδανός μονάρχης, ενώ τον ίδιο μήνα θα μεταβεί στο Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας.
 
Τέλος, αναφερόμενος στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης  είπε, πως αφ' ενός πρέπει να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις, και αφ' ετέρου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της στη λογική του μηδενικού αθροίσματος.
 
 
 

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό
Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος
Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ το όραμα των Υπουργών Ενέργειας του MED9
Πρόταση νόμου για έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΚΑ από τη Βουλή