Οι ΗΠΑ "στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας" λέει ο Γιλντιρίμ

Η Τουρκία θα θέσει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών υπό μια κοινή δομή για τον καλύτερο συντονισμό τους και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι "στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας" και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

"Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω", δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως "οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Τουρκία με πιο ενργό ρόλο στη συριακή κρίση
Για τη Συρία,  ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες, ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά.

Την ίδια ώρα  η συριακή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις πτήσεις πάνω από τη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, την οποία ελέγχουν Κούρδοι αντάρτες.

Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται "απειλή και για τη Συρία", δήλωσε είπε εξάλλου ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα.

Τα δύο τρίτα της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της, κυρίως το κέντρο της πόλης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Μολονότι οι δύο αυτές πλευρές πολεμούν τον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος, τώρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Χασάκα.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ