17η η Κύπρος στις τιμές των καυσίμων

Μπορεί η Κύπρος να θεωρείται ότι επιβάλει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, όπου υπολογίζεται η μέση τιμή υγρών καυσίμων σε 28 κράτη, δείχνουν ότι βρισκόμαστε 17οι στη σειρά, πλησιάζοντας περισσότερο στην χαμηλότερη τιμή παρά στην υψηλότερη. 

Τα στοιχεία αφορούν το β’ εξάμηνο του 2015 και αναφέρονται σε μετρήσεις που έγιναν τόσο σε επίπεδο τιμών λιανικής πώλησης, όσο και σε επίπεδο τιμών προ φόρων στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτά, οι καταναλωτές στην Κύπρο πληρώνουν την 14 ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη σε ολόκληρη την Ε.Ε..
Ειδικότερα, στο β' μισό του 2015, στην Κύπρο πληρώναμε 1,17 ευρώ το λίτρο για αμόλυβδη βενζίνη, λιγότερα από ότι πλήρωναν σε χώρες όπως η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Φιλανδία, η Αγγλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Γερμανία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν αφαιρέσουμε τους φόρους και τους δασμούς η τιμή στην Κύπρο διαμορφώνεται μόλις στα 0,49 ευρώ το λίτρο, που αποτελεί την τέταρτη υψηλότερη τιμή μετά από τη Μάλτα, τη Βουλγαρία και την Δανία, γεγονός το οποίο φανερώνει ότι τελικά οι φόροι δεν είναι τόσο υψηλοί σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε..
Πρωταθλητές στην ακριβότερη αμόλυβδη είναι οι Ολλανδοί, με τιμή που ανέρχεται στα 1,46 ευρώ/λίτρο. Ακολουθούν, οι Ιταλοί με 1,45 ευρώ και οι Βρετανοί με 1,43 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης κατεγράφη στην Πολωνία στα 0,98 ευρώ ανά λίτρο.

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές πλήρωναν την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη που έφτανε τα 1,40 ευρώ το λίτρο. 

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, οι Κύπριοι καταναλωτές κατέβαλαν το ποσό των 1,17 ευρώ το λίτρο που αποτελεί την έβδομη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε., ενώ χωρίς τους φόρους και δασμούς η τιμή διαμορφωνόταν στα 0,52 ευρώ το λίτρο που ήταν η τρίτη πιο υψηλή τιμή.  

Το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης πωλήθηκε στη Βρετανία στα 1,49 ευρώ, με την Ιταλία να ακολουθεί στα 1,31 ευρώ, τη Σουηδία στα 1,27 ευρώ, τη Μάλτα στα 1,26 ευρώ, τη Φιλανδία στα 1,23 ευρώ, την Ιρλανδία και στα 1,20 ευρώ το λίτρο.