Όλα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο για το κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης εναντίον τεσσάρων γυναικών από τη Βουλγαρία για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, απόπειρας διάπραξης ποινικών αδικημάτων δηλαδή δόλιας τέλεσης εικονικού γάμου.
 
Το Δικαστήριο εξέδωσε επίσης διάταγμα τριήμερης κράτησης εναντίον άνδρα από το Μπαγκλαντές 26 χρόνων για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιας τέλεσης εικονικού γάμου, τέλεσης εικονικών γάμων και απόπειρας διάπραξης ποινικών αδικημάτων δηλαδή της δόλιας τέλεσης εικονικού γάμου και τέλεσης εικονικών γάμων.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 3 Φεβρουαρίου – 29 Ιουλίου 2016 στην Λάρνακα και Λευκωσία.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης στις 29 Ιουλίου μέλη της ΥΑΜ Λάρνακας κατόπιν πληροφορίας μετέβησαν σε διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου εντόπισαν άνδρα από τη Μπαγκλαντές μαζί με τις τέσσερις ύποπτες.

Οι τέσσερις γυναίκες ανακρινόμενες προφορικά είπαν ότι λόγω της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης, μέσω μιας ομοεθνούς τους, η οποία διαμένει στην Βουλγαρία, συμφώνησαν να έρθουν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους με άγνωστα τους πρόσωπα για το αντίτιμο των 1000 ευρώ και στην συνέχεια να φύγουν για την χώρα τους.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα με την οποία οι τέσσερις κοπέλες συμφώνησαν να τελέσουν εικονικούς γάμους έναντι αμοιβής είναι από τη Βουλγαρία και εναντίον της εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και καταζητείται.

Οι τέσσερις κοπέλες και ο άνδρας που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα μεταφέρθηκαν στο ΤΑΕ Λάρνακας όπου μία εξ αυτών ανέφερε πως ο άνδρας ήταν το άτομο με τον οποίο θα έκανε εικονικό γάμο.

Ανακρινόμενος ο άνδρας ανέφερε στην Αστυνομία ότι έφτασε στην Κύπρο στις 9 Φεβρουαρίου 2015 με την ιδιότητα του φοιτητή. Σε θεληματική του κατάθεση είπε πως η άδεια παραμονής του στη Δημοκρατία λήγει στις 31 Ιουλίου 2017 και ότι ήρθε σε συμφωνία με ομοεθνή του για να του διευθετήσει γάμο με Ευρωπαία υπήκοο καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ο εξεταστής της υπόθεσης μέλη της ΥΑΜ μετέβησαν στις 29 Ιουλίου 2016 σε σπίτι στη Λάρνακα όπου εντόπισαν τρεις άνδρες από τη Μπαγκλαντές τους οποίους μετέφεραν στο ΤΑΕ Λάρνακας για περαιτέρω εξετάσεις.

Σε γραπτή κατάθεση της μία από τις τέσσερις Βουλγάρες αποκάλυψε ότι πριν από δυο εβδομάδες ενώ ήταν στη χώρα της με την αδελφή της, την προσέγγισε μια γυναίκα η οποία τους πρότεινε να έρθουν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικό γάμο με άγνωστους άνδρες έναντι αμοιβής χιλίων ευρώ η κάθε μία.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων οι δύο κοπέλες δέχθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο όπου και παραλήφθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον 22χρονο και τη γυναίκα από τη Βουλγαρία και μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου εντοπίστηκαν από την Αστυνομία.

Σε θεληματική κατάθεση του κατάθεση ο 22χρονος ανέφερε ότι έφτασε στη Δημοκρατία στις 13 Δεκεμβρίου 2015 και από τις 13 Ιουλίου 2016 διαμένει στην Κύπρο παράνομα. Με στόχο να εξασφαλίσει την περαιτέρω διαμονή του στη Κύπρο προσέγγισε 31χρονο ομοεθνή του ο οποίος του διευθέτησε γάμο με γυναίκα από τη Βουλγαρία που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2016 στο Δημαρχείο Λευκωσίας καταβάλλοντας το ποσό των 9μιση χιλιάδων ευρώ.

Από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ακόμα ότι το διαμέρισμα στη Λάρνακα ενοικιάζεται από τον 26χρονο ύποπτο ο οποίος εμφανίζεται να είναι παντρεμένος με τη Βουλγάρα η οποία καταζητείται.
Η Αστυνομία στις 29 Ιουλίου 2016 εξασφάλισε δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον τεσσάρων ανδρών από τη Μπαγκλαντές ηλικίας από 21 μέχρι 31 χρόνων και την επομένη παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα εξαήμερης κράτησης.

Οι τέσσερις γυναίκες από τη Βουλγαρία είχαν μεταφερθεί στο καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων στην Λευκωσία ως πιθανά θύματα εμπορίας προσώπων.

Σε θεληματική του κατάθεση ο 22χρονος ανέφερε ότι είναι το άτομο που παραλάμβανε τις αλλοδαπές γυναίκες από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τις μετέφερε στο διαμέρισμα που ενοικιαζόταν από τον 26χρονο. Ανέφερε ακόμα ότι ο 31χρονος μαζί με τη Βουλγάρα που καταζητείται είναι τα άτομα που διευθετούσαν να φτάνουν στην Κύπρο αλλοδαπές γυναίκες και να παντρεύονται με αλλοδαπούς τρίτης χώρας ώστε αυτοί να εξασφαλίσουν τη παραμονή τους στη Δημοκρατία, παίρνοντας το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ.

Οι τέσσερις γυναίκες ανακρίθηκαν από την Αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι δεν είναι θύματα εμπορίας προσώπων και ότι συμμετείχαν και οι ίδιες στη διάπραξη των αδικημάτων. Εναντίον των τεσσάρων γυναικών εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και χθες συνελήφθηκαν στη Λευκωσία.

Σε θεληματική τους κατάθεση οι τρεις από τις γυναίκες ανέφεραν ότι μίλησαν με ομοεθνή τους, που φαίνεται να είναι αδελφή της καταζητούμενης Βουλγάρας και τους είπε πως η αδελφή της με τη βοήθεια άλλων ατόμων, διοργανώνει γάμους στη Κύπρο μεταξύ Ευρωπαίων και μη Ευρωπαίων πολιτών με αντάλλαγμα χρήματα.

Οι γυναίκες ανέφεραν ακόμα ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων αποφάσισαν και ήρθαν στην Κύπρο στις 25 Ιουλίου και από το αεροδρόμιο Λάρνακας τις παρέλαβε ο 22χρονος και τις μετέφερε στο διαμέρισμα στη Λάρνακα χωρίς ωστόσο να προλάβουν να τελέσουν γάμους.

Χθες ύστερα από πληροφορία μέλη του ΤΑΕ και του ΟΠΕ Λάρνακας μετέβησαν σε διαμέρισμα στη Λάρνακα όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο από τη Μπαγκλαντέζ ο οποίος σε θεληματική του κατάθεση είπε ότι τον περασμένο Απρίλιο προσέγγισε τον 22χρονο και τον 31χρονο αφού πληροφορήθηκε ότι τελούσαν εικονικούς γάμους με Ευρωπαίες υπηκόους και συμφώνησε να του διευθετήσουν γάμο καταβάλλοντας το ποσό των 4 χιλιάδων ευρώ.

Είπε ακόμα ότι ο 22χρονος και ο 31χρονος τον έφεραν σε επαφή με την καταζητούμενη γυναίκα από τη Βουλγαρία με την οποία τέλεσε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Αραδίππου στις 14 Απριλίου 2016.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης από τις μέχρι τώρα εξετάσεις της Αστυνομίας φαίνεται ότι πρόκειται για πολύ καλά στημένο κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων μεταξύ Ευρωπαίων υπηκόων και αλλοδαπών από τρίτες χώρες με σκοπό την παραμονή τους στην Δημοκρατία, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ζητώντας την κράτηση των υπόπτων για τρεις μέρες ο εξεταστής της υπόθεσης είπε μεταξύ άλλων ότι θα γίνουν εξετάσεις σε Δημαρχεία στα οποία τελούνται πολιτικοί γάμοι για να διαφανεί εάν το τελευταίο διάστημα έγιναν γάμοι μεταξύ Ευρωπαίων υπηκόων και αλλοδαπών από τρίτες χώρες με στόχο την παραμονή τους στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο ενέκρινε τελικά το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε εναντίον των πέντε υπόπτων διάταγμα τριήμερης κράτησης τους.
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»