Σε ανοικτό γήπεδο οι συζητήσεις των κομμάτων για συνεργασίες στις Δημοτικές

 Σκηνικό συνεργασιών όλοι με όλους φαίνεται να στήνεται από τις πολιτικές δυνάμεις με φόντο τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, με το σενάριο να δούμε καθολικές συνεργασίες κομμάτων να μοιάζει ολοένα και πιο απομακρυσμένο.
Όπως πολύ πρόσφατα έγραψε ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, ακόμη και τα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Βουλής(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι), δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καθολικής μορφής συνεργασία, παρά την επιδίωξή τους να πετύχουν κάτι τέτοιο σε όσο το δυνατό περισσότερους δήμους, αλλά και παρά την διακηρυχθείσα στοχοπροσήλωσή τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας που ανέπτυξαν τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται πως σχετικές αποφάσεις, για μη αποκλεισμούς στις συνεργασίες ενόψει δημοτικών εκλογών, λήφθηκαν από τα συλλογικά όργανα κάποιων εκ των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ενώ την ίδια ώρα και κάποιες εκ των ηγεσιών τους, φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν τις ανάλογες προθέσεις τους διά δημόσιων τοποθετήσεων τους.
Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, δηλαδή της διερεύνησης του εδάφους για συνεργασία των κομμάτων τους στις δημοτικές εκλογές, κινήθηκαν και συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Η Συμμαχία Πολιτών, είναι ένα από τα κόμματα του λεγομένου ενδιάμεσου χώρου, που με πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής της Συγκλήτου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «τυφλή» συνεργασία με τα υπόλοιπα τρία κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Ενώ όσον αφορά το ΑΚΕΛ, η πρόθεση για συνεργασίες στη βάση των «απαιτήσεων» των τοπικών κοινωνιών εκφράστηκε επανειλημμένως από την ηγεσία του κόμματος, και δη τον Γενικό του Γραμματέα, Άντρο Κυπριανού. Σε ανάλογο μήκος κύματος όσον αφορά τη στόχευση για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές κινείται και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ωστόσο καλείται πρωτίστως να διαχειριστεί το αυξημένο ενδιαφέρων στελεχών του σε πολλούς δήμους για να είναι υποψήφιοι. Ακόμη και σε δήμους που οι νυν δήμαρχοι προέρχονται από τον ΔΗΣΥ και σκοπεύουν να διεκδικήσουν επανεκλογή.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλα τα κόμματα στην παρούσα φάση δίνουν προτεραιότητα στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων τους για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, ενώ η… κουβέντα για τους δημάρχους αναμένεται να εισέλθει στα βαθιά με την είσοδο του Σεπτέμβρη.  
 
Αβέρωφ: Δεν περιμένουμε κανένα…
Στο μεταξύ, ερωτηθείς σήμερα κατά πόσο ο ΔΗΣΥ έχει αρχίσει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια ή τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, παρά το συντηρούμενο ενδεχόμενο αναβολής τους για το 2019, ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε ως εξής: «Διαβάζω διάφορα ρεπορτάζ, κατανοώ και τη διοχέτευση δηλώσεων, κάποιοι θεωρούν ότι είναι σε ισχυρή θέση και πρέπει δήθεν να την εκμεταλλευτούν. Ένα θέλω να δηλώσω. Ότι εμείς εδώ και αρκετές βδομάδες προετοιμαζόμαστε για τα κομματικά μας ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εκλογές, που τον πρώτο και καθοριστικό λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Προετοιμαζόμαστε για εκλογές τον Δεκέμβρη, εκλογές πενταετίας. Δεν περιμένουμε κανένα, μα κανένα για να αποφασίσει, τι θα αποφασίσει. Κάποιοι θεώρησαν ότι όλα κινούνται στην Κύπρο με βάση αποφάσεις κάποιων συγκεκριμένων κομμάτων. Είπα, λίγη μετριοπάθεια δεν βλάπτει».
 

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί»
Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου