Ερντογάν: Η Δύση υποστηρίζει τρομοκράτες και πραξικοπηματίες

 Τις χώρες της Δύσης γενικώς και αορίστως κατηγόρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υποστηρίζουν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.
 
"Η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και παίρνει το μέρος πραξικοπημάτων" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ξένους επενδυτές στην Άγκυρα. Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη στάση της Γερμανίας και τη δικαστική απόφαση που του απαγόρευσε να εμφανιστεί μέσω βίντεο λινκ στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο περίπου 30.000 υποστηρικτές του και επικριτές του πραξικοπήματος.
 
Η Τουρκία έχει στείλει περισσότερους από 4000 φακέλους σεσημασμένων τρομοκρατών στη Γερμανία και οι Αρχές της χώρας δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, πρόσθεσε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού στην περίπτωση της εμφάνισής του στη διαδήλωση η δικαστική απόφαση βγήκε αμέσως.
 
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε παράπονο για το γεγονός ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά το πραξικόπημα, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες και τη Γαλλία που δέχθηκαν πολλές επισκέψεις αλληλεγγύης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
 
«Το σενάριο γράφτηκε από το εξωτερικό»
«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.
 
Στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. «Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.
 
Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στοίχισε στην τουρκική οικονομία σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ και οδήγησε στην ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, όπως έγραψαν σήμερα τουρκικές εφημερίδες
 
ΠΗΓΗ: News247

Δειτε Επισης

Το 11% των εφήβων εμφανίζει σημάδια εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα-Προειδοποιήσεις ΠΟΥ
Λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση εγκλημάτων στην Αγγλία
Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή-Νέο μήνυμα Νετανιάχου
Νέες αποκαλύψεις για την φρικιαστική υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό-«Μου είπε ότι η γυναίκα του παρίστανε την κοιμισμένη»
Συνελήφθη 22χρονος για τη στυγερή δολοφονία νεαρής κοπέλας στη Γαλλία-Βρέθηκε θαμμένη σε δάσος
Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή-Κάλεσε νέες εφεδρείες το Ισραήλ και προετοιμάζεται για πόλεμο
Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα σήμερα στο Λίβανο
Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές
Εκτελέστηκε ο Μαρσέλους Γουίλιαμς-Για πάνω από 20 χρόνια δήλωνε αθώος για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας